2020-12-06
好耐之前見人哋食茶餐廳2.0個甜品好吸引,所以一直心掛掛好想去試吓,今日終於有機會啦!呢間舖位都幾大,部份係室外地方,夜晚人流唔多,室內環境都唔錯。食物選擇都多,中式和西式都有,近日仲推出冬日2.0暖笠笠煲,有雞煲、魚煲或者羊腩煲可以揀,之後仲可以追加配料打邊爐,我諗天氣再凍啲食呢個就一流啦!最後選擇左一個西式嘅二人套餐($268 ),有龍蝦湯和煙鴨胸雜菜沙律,龍蝦湯唔係好杰身嗰啲,不過都有龍蝦味,另外個煙鴨胸沙律就好大碟,比你哋share食,鴨胸份量都幾多,加埋沙律醬,味道幾好。主菜有意大利飯或者天使麵二選一,我哋就揀咗西西里茄蓉鮮蝦天使麵,份量都幾多,啲蝦都幾大隻,加埋三色椒和菇等等,味道不錯。另一個主菜就可以揀羊架或者德國鹹豬手,我哋就揀咗法式香煎羊架配薯菜,仲有3支骨,肉好多,羊脂羶味洋溢,好好味,同行朋友話想食多件。附送嘅薯角好多好大條,加埋其他蔬菜啱啱好。個餐都附有飲品,凍飲加$3。最後最後,當然有我期待已久嘅甜品啦!選擇左雪糕鮮果雞蛋仔( $58 ),新鮮即製,一底雞蛋仔上面加上忌廉和一球雪糕,仲有藍莓和士多啤梨朱古力醬點綴,雞蛋仔夠脆,配埋雪糕真係冇得彈啊!
個餐都附有飲品,凍飲加$3。 最後最後,當然有我期待已久嘅 甜品啦!選擇左雪糕鮮果雞蛋仔( $58 ),新鮮即製,一底雞蛋仔上面加上忌廉和一球雪糕,仲有藍莓和士多啤梨朱古力醬點綴,雞蛋仔夠脆,配埋雪糕真係冇得彈啊!