2014-03-01 2189 views
身為熱愛中大既同學仔, 讀書三年期間試勻中大所有既食堂, 包括學生飯堂以及Staff Canteen. 即使畢左業半年之後仍然抱有好大既好奇心, 試下新開既CANTEEN. 今次就番左中大試聞名已久既和聲上海菜, 呢間由我岩岩入中大講到我畢左業先開張既STAFF CAN, 本身鐘意食上海菜既我自然有好大既期望本身以為好難BOOK位好FULL, 點知早兩個鐘打去都仲BOOK到位。去到果度有位侍應姐姐負責帶位, 我地得2個人, 明明間餐廳仲有大量既空枱, 佢就係要逼我地坐埋一邊既4人枱, 仲要同另外2個人搭枱, 成件事好奇怪, 我比得錢黎STAFF CAN 預左坐得舒舒服服, 你就要我地同其他人逼埋一齊, 成件事已經扣左唔少印象分唔講服務講下食物...四川擔擔麵(一人份) ($24)肉碎好硬, 湯冇味, 冇花生香,冇辣味, 乜味都冇, 麵太幼, 似米粉, 起碗底痴埋一舊, 似係一早煮定, 冇誠意之作, 仲差過canteen 湯粉麵小籠包 ($48)成晚最好食既野, 夠熱, 新鮮, 夾起上黎唔易穿, 冇肉騷雪味, 湯汁多, 推薦!素鵝拼醺蛋($48)素鵝太油, 醺蛋不俗, 但咁既份量收咁貴似

唔講服務講下食物...
擔擔麵
四川擔擔麵(一人份) ($24)
小籠包
小籠包 ($48)
素鵝拼醺蛋
醺蛋
素鵝拼醺蛋($48)
素鵝太油, 醺蛋不俗, 但咁既份量收咁貴似乎性價比麻麻

另外有一道菜唔記得影相就係東坡肉($25 每位) , 味道唔錯, 肉夠軟, 燜得夠耐, 連軟骨都化, 但奇怪在東坡肉通常配上餅皮, 但佢就冇....

埋單加埋一加埋茶位要接近$200, 起中大呢個物價水平已經可以起CANTEEN食8個煲仔飯, 或者去本部中菜廳叫4個送食飯連例湯糖水....仲可以坐得舒舒服服, 要收得呢個價錢, 服務食物質素都要提高, 如果唔係好難吸引人再黎...
Other Info. : 德國漢莎(做飛機餐公司)做承辦商...咁你諗下質素有幾「好」
2014-02-28
$100 (Dinner)
小籠包