2013-02-24
其實一直都想試呢間餐廳,終於等到佢係尖咀開分店,就帶埋FD去試下佢地既意大利菜。地點其實幾方便,就響MIRA MALL樓上,地方幾大幾舒服,不過好彩少人有卡位坐,我見到D高長枱就怕怕,因為我呢D小矮人實在唔想爬上去.......個OPEN KITCHEN都好靚,走新派簡潔既裝修。但坐咗一陣都唔見有侍應黎,我就想問人攞餐牌啦,明明得個幾枱人,顧客同侍應既比例最多係二比一,我唔明點解每次揾侍應好似截的士咁,明明有好多個經過就係唔停低。咩事啊而家?我等咗十分鐘都拎唔到餐牌同冇水飲,但佢地又唔係好忙個喎。我個陣已經燥燥地。咁終於有個侍應送咗個餐前面包黎,解釋下今日推介什麼啦,面包有得REFILL,總算為餐廳挽回少少分數。但當我落ORDER既時候,原來呢度係用I POD落單。我唔係未見過I POD落單,但我覺得整體觀感唔好,見親佢地企係到篤個I POD,佢有可能真係睇緊工作有關既野,但因為咁樣睇唔到個客,我寧願你保守D用紙筆落單好過。野食出黎都算快。佢好似比較出名慢食,就叫個鴨腿試下。佢差唔多二百蚊一隻鴨腿,個SIZE真係。。。。。雖然肉質處理得唔錯,但我唔覺得特別好食。野菌在裡面竟沒吸收到鴨腿
野食出黎都算快。
佢好似比較出名慢食,就叫個鴨腿試下。佢差唔多二百蚊一隻鴨腿,個SIZE真係。。。。。雖然肉質處理得唔錯,但我唔覺得特別好食。野菌在裡面竟沒吸收到鴨腿的鮮味,可能是沒爆香的關係,教我非常詫異。
然後上PIZZA。PIZZA底是最健康地少油,但偏軟了一點,電爐的火力和面粉的比例都有關係。我們叫了混合芝士味道,芝士味道強烈,尤其是藍紋芝士的鹹味非常突出。芝士的風味甚至蓋過了蕃茄的味道,火箭菜新鮮爽脆,卻因數量太少,無法在薄餅做出平衡,食完都係覺得太滯了。幸好這裡的份量都是偏小,否則一定吃不完。
不要以為我說這裡食物份量偏小是一句正面的論述。看看這碟蜆肉意粉都知道--少到連一人份量也沒有。蜆肉的份量比意粉還多,是一道意粉蜆肉(?)意粉軟硬度適中,卻比較油膩。蒜蓉味有待加強。
成餐裡面最快的係埋單。我唔知呢間餐廳咩事,食物本身的質素是可以的,油膩一點亦是意大利的傳統特色,無可厚非。但意大利菜份量大的傳統卻沒有好好承襲下來,菜式裡的食材比例失衡。考慮到份量的時候就覺得太貴了。樓面雖舒服,人手亦足,但侍應態度真係麻麻。
一直很喜歡意大利菜,但尖咀像不宜開意大利菜般,每每失望。重回此店,遙遙無期。