2014-05-15
今日LUNCH,懶懶地想留響公司邊食外賣邊煲劇,所以揀左友麵館。其實想試左呢間好耐,因為佢個外賣紙上面自選車仔麵中有好多配料選擇,湯底亦有分清湯/招牌牛骨湯/沙爹湯/麻辣湯選擇,算頗多元化了。對呢間餐廳有期待,但最後個LUNCH只可以用灰字黎形容!!! 先講價錢: 單拼$28,雙拼$28,三拼$33,四拼$38;是可以接受的價格今次共order了3碗,綜合同事們的意見----湯底味道濃,粉麵份量多,配料很少牛骨湯底-魚片頭腩肉紫菜米線本來只係諗住食雙拼,但見到三拼都需要$33,所以加埋紫菜。但是,大失望!一打開先試試個湯底,也不錯,不過有點像日本醬油湯底。之後再看看配料……是不是有點太少了?最過份是我加了$5要多一款配料,但結果一夾只得一少撮…有點無奈……. 不過值得一讚的是魚片頭,蠻彈牙的!沙爹湯底-手打墨丸紅腸腐皮米粉至於沙爹湯,聞落好香但飲落好咸,無乜辣味。手打墨丸也可以說是另一招牌,要另外+$2,但只是得兩粒,SIZE比一般的小,彈牙。另外要注意的是紅腸,它的SIZE不是煎釀3寶的那種(其實那是玫瑰腸),請自己評價是否值得點,共兩塊半。 腐皮, 跟紫菜的份量差不多,一小
牛骨湯底-魚片頭腩肉紫菜米線
本來只係諗住食雙拼,但見到三拼都需要$33,所以加埋紫菜。但是,大失望!一打開先試試個湯底,也不錯,不過有點像日本醬油湯底。之後再看看配料……是不是有點太少了?最過份是我加了$5要多一款配料,但結果一夾只得一少撮…有點無奈……. 不過值得一讚的是魚片頭,蠻彈牙的! 沙爹湯底-手打墨丸紅腸腐皮米粉
至於沙爹湯,聞落好香但飲落好咸,無乜辣味。手打墨丸也可以說是另一招牌,要另外+$2,但只是得兩粒,SIZE比一般的小,彈牙。另外要注意的是紅腸,它的SIZE不是煎釀3寶的那種(其實那是玫瑰腸),請自己評價是否值得點,共兩塊半。 腐皮, 跟紫菜的份量差不多,一小撮。 麻辣湯底-豬大腸韮菜米粉
麻辣湯底夠香, 麻度恰度好處,可惜… 豬大腸得4小塊, 米粉份量也未免太少了吧…. 我還以為自己食緊下午茶呢…. 豬大腸雖然有滷水香味, 可惜… 食果時係無味.。 雖然這次Lunch 有點失望, 但有一點值得一讚的, 小店會將每一份餐都用一個袋獨立包好, 可見小店細心之處哦。不過真心建議改善一下份量吧!!!
Other Info. :
外賣時,湯會另外盛起, 讚 !!!
配料選擇多但份量少