2017-11-13
呢日木嘴上朋友家作客,話哂過門都係客,雖然木嘴一向以不懂人情世故既港孩自居,但木嘴點都知道唔可以兩梳蕉就咁上去既。但木嘴一來又深居簡出,二來個木嘴又從來唔知有咩好西可以買俾人唔失禮,所以就算知道要送禮,都R爆頭唔知送D乜好。好在同行既識食朋友提議去呢間Tony Wong 買cakes,話呢間野好食得黎賣相又好,送禮黎講絕對唔會失禮喎。大家有睇開我食評都知,其實我真係好少食甜品,所以我真係唔知呢度D蛋糕有咩咁巴閉,甚至連呢間野之前都未聽過。不過去到之後望落又真係幾靚幾精緻,確實送禮自用一流既。最後就是但揀左6款,全部都係$47一件:-American cheese cake :幾滑,芝士味重得黎唔膩,唔錯-Pinky sky :好似係紅莓加玫瑰味,入面好酸,隱約有藥水味,木嘴唔太鐘意-Raspberry Napoleon :好脆好有口感,但D莓有啲,可能依家D莓唔係當造掛-Fresh fruit tart:食完其他再食呢個,感覺好清新-Cappuccino :好濃嘅咖啡味,D cream都好滑-Hazelnut and chocolate crunchy cake:成舊都好似食緊金莎,好
最後就是但揀左6款,全部都係$47一件:
-Hazelnut and chocolate crunchy cake:成舊都好似食緊金莎,好濃榛子味
其實普遍真係唔錯既,價錢就一定唔係平嫁喇,但送禮既話唔通送D街坊面包店出品既紙包蛋糕咩。下次木嘴又要既送禮既時候,腦入面可以多個選擇,唔洗煩惱咁耐喇。