2020-12-10
自從朋友搬咗去大埔之後,我哋就間唔中約喺大埔食飯,唔經唔覺都去過好多餐廳,依次就揀咗近太和嘅「木屋大排檔」,就咁聽個名可能會以為係食小菜煲仔飯,其實係食泰國菜先啱🇹🇭雞全部都係雞🐔🐔我地本身諗住嗌一個小食拼盤,但揭揭下餐牌見到依個雞肉拼盤,就比依7款不同口味嘅雞肉吸引住當中最有驚喜嘅係手撕雞菠蘿沙律,沙律嘅酸辣汁調較得非常開胃,配埋甜甜嘅菠蘿同入味嘅手撕雞,真係忍唔住會一啖接一啖咁食🍍個兩款釀雞翼(忌廉蘑菇雞翼、蘆筍雞翼)都好好食,蘑菇同蘆筍增加咗個層次感,而且有啲蔬菜感覺上健康啲😂不過辣味雞槌唔夠辣,相對其他雞翼就較失色🌶冬蔭功明爐海鮮鍋🍲又係一樣令人驚喜嘅菜式,份量比我哋想像中大!海鮮亦都好豐富,入面有大蝦、青口、好多蜆同魷魚圈,最吸引嘅係啲粉絲索晒冬蔭功汁,非常惹味😆鮮蝦金邊粉🦐金邊粉就正常發揮啦,因為另外兩樣菜式實在太特別喇😅我哋仲叫咗椰青同泰式奶茶,係好滿足飽肚嘅一餐😋
雞全部都係雞🐔🐔
冬蔭功明爐海鮮鍋🍲
又係一樣令人驚喜嘅菜式,份量比我哋想像中大!
鮮蝦金邊粉🦐
金邊粉就正常發揮啦,因為另外兩樣菜式實在太特別喇😅
我哋仲叫咗椰青同泰式奶茶,係好滿足飽肚嘅一餐😋