2022-08-15
疫情下多數留家用膳,今天難得去shopping,咁就揀間新餐廳去食晚餐,平日夜晚都好多人,不過空間感好大,木系裝修,坐得好舒服。餐廳露營主題,仲有好多個大大既世界地圖,令人好回味旅行既感覺。太古店期間限定,Open rice 訂座指定menu 有75折。我地揀左脆脆吉列豬扒芝士歐姆蛋包飯、吉列豬扒炸得好鬆脆,豬扒好厚身但又唔硬,好吃!蛋包飯,賣相不錯,只是蛋偏熟;飯係珍珠米,粒粒分明。仲有叫左個和風照燒安格斯牛肉奶油多士,個多士配左奶油好香,邪惡既味道,牛肉醬汁都好配,味道100分,可惜牛肉偏乾。見到杯靚靚紫色既靛,有不同層次,首先飲到係檸檬啫喱同埋蝶豆花既味道,之後有一陣泰國既氣息,應該係椰青水,總括黎講係酸酸甜甜,幾清新。另外仲叫左杯栗子焙茶鮮奶,平時多數飲焙茶,好少遇到有粟子,淡淡的栗子同焙茶味都飲到,最重的是奶的味道!最後仲叫左甜品蔚藍星球,都係啲gimmick 野,之前自己都整過呢啲敲敲蛋糕,真係好巧功夫,不過好開心,又可以玩又可以食。