2021-12-05 412 views
太和有唔少特色餐廳,呢間泰國餐廳就係位於翠怡花園地舖,以木船為主題。餐廳用木牆、麻繩、圓鏡作裝飾,佈置成木船樣子,配合埋柔和嘅燈光效果,令人置身於一艘船內,非常有特色並符合餐廳名字嘅主題👏🏻⛵️⛵️餐廳有唔少選擇,例如泰式湯粉、焗飯、泰式咖喱等等。我地叫左兩個套餐,一份係船麵,另一份係豚肉飯。每個套餐都有三款小食,包括木瓜沙律、生菜包、春卷,餐湯可簡冬蔭公/肉丸鮮雞湯,冬蔭公有大量菇,酸酸辣辣,飲完成個人暖晒😙,仲包埋熱飲。木瓜沙律用左青木瓜同紅蘿蔔,食落青新爽口,酸酸甜甜,非常開胃😝;生菜包食落有少少辣,作為前菜都唔錯,啱晒我口味。🌟Jumbo 雜錦木船湯河 🍜. $88超級大份,果然係Jumbo😆,材料有牛肉、豬肉、雞肉、貢丸、魚旦、札肉,非常足料👍🏻👍🏻湯底清甜,係平時食開嘅船面湯底,落埋炸蒜同金不換食落好香,好好味😋真心推薦👍🏻👍🏻🌟招牌燒豚肉飯 $88豚肉飯一上碟又係比份量嚇親,相當大份,面頭有大量木瓜絲,食落爽口,好fresh,豚肉夠嫩,一d都唔韌,流心蛋用黎撈飯真係一流,好香燒汁味,好正😍我地加左$10升級左飲品,轉左泰式奶茶同龍眼冰,飲品夠大杯,甜味適中,龍眼冰仲有大量龍

🌟Jumbo 雜錦木船湯河 🍜. $88

🌟招牌燒豚肉飯 $88

我地加左$10升級左飲品,轉左泰式奶茶同龍眼冰,飲品夠大杯,甜味適中,龍眼冰仲有大量龍眼肉,好抵飲😝

地址:
木船泰國粉麵專門店 (大埔)
大埔翠怡街3號翠怡花園A座地下34號舖
Type of Meal