好耐冇食炸雞喇,今約約咗朋友同回我炸雞的成魔之店Sodam Chicken,再次重溫當日的回憶。蜜糖芥末香蔥炸雞,份量十足,十幾件香噴噴熱辣辣的炸雞把餐碟堆得滿滿。炸雞一上枱,九秒九的把膠手套戴上,再手起嘴落,一口咬爆炸爆的雞皮,加上蜜糖芥末醬獨特的味道,甜中帶芥末的刺激,(重要的事,要講三次)。皮內的雞肉頗多肉汁,質地很嫩,不用五分鐘,就只見到骨頭。熔岩甜辣芝士烤雞,食完炸雞,就試埋個烤雞。由於選擇困難症發作,唯有選擇一雞兩味,既有“熔岩芝士”,又有“甜辣芝士”,不過選擇佢,主要都係因為芝士。芝士魔的我,見到面層的厚厚芝士,真的有點著魔,攞起件雞時,芝士同芝士間的藕斷絲連,已經唔係一絲絲咁小兒科。雞肉入口,口感好嫩滑,又多肉汁,同炸雞不分高下。而“甜辣”方面,除了保持芝士的濃香,再加上微辣和甜的混合,味道上的層次就再上一層樓。菊花特飲,大大杯,而且有著菊花獨有的味道,為魔鬼的炸雞,帶來了弦外之音的清新。
2016-12-10
$160 (Dinner)
  • 蜜糖芥末香蔥炸雞