2025-02-09 90 views
🥰 老友 “意大利長介” 周圍食好嘢, 最近試咗 Kanesaka, 我梗係叫佢帶我見識見識.🤗 餐廳位於中環, 建設銀行大廈五樓, 由三樓轉私家𨋢直達, 接待處似私人會所格局, 經過走廊到達 Kanesaka, 主廳設L型八人壽司吧枱, 裝修簡單, 座位背後兩邊落地玻璃.🥢 壽司午餐, $1,180+10%, 包十貫壽司, 玉子燒, 鐵火卷, 茶碗蒸, 湯, 雪糕. 另點清酒 (360ml), $840+10%. 今日主廚 谷和師傅 招呼我哋. 餐廳師父傳全部剪 “鮑魚刷”, 哈.🦐 櫻花蝦茶碗蒸🍣 壽司間八金目鯛中拖羅大拖羅年幼鮪魚小肌池魚北海道海膽赤貝海鰻玉子燒鐵火卷🥣 蔥吞拿魚湯🍨 海鹽牛奶雪糕🦐 櫻花蝦茶碗蒸. 蒸蛋夠熱, 好多櫻花蝦, 味道平衡.🍣 間八. 魚身相對厚切, 口感充實.🍣 金目鯛. 玩炙燒, 油香平衡, 非常美味.🍣 中拖羅. 鐵銹味緩緩滲出, 一流!🍣 大拖羅. 超級肥美, 又唔會肥騰騰, 帶少少醬油咁香.🍣 煙燻年幼鮪魚. 入口鞋鞋地, 聞唔到煙煄味, 係吞落口就慢慢滲出.🍣 小肌. 醋鯖魚味道, 麻麻哋.🍣 池魚. 色澤明亮, 肉質實淨, 蔥蓉嘅調味細緻

🦐 櫻花蝦茶碗蒸
🍣 壽司
年幼鮪魚
玉子燒
🥣 蔥吞拿魚湯
🍨 海鹽牛奶雪糕
壽司吧枱
🦐 櫻花蝦茶碗蒸. 蒸蛋夠熱, 好多櫻花蝦, 味道平衡.
櫻花蝦茶碗蒸
🍣 間八. 魚身相對厚切, 口感充實.
間八
🍣 金目鯛. 玩炙燒, 油香平衡, 非常美味.
金目鯛
🍣 中拖羅. 鐵銹味緩緩滲出, 一流!
中拖羅
🍣 大拖羅. 超級肥美, 又唔會肥騰騰, 帶少少醬油咁香.
煙燻年幼鮪魚
🍣 小肌. 醋鯖魚味道, 麻麻哋.
小肌
🍣 池魚. 色澤明亮, 肉質實淨, 蔥蓉嘅調味細緻, 掂!
池魚
🍣 北海道海膽. 呢個價錢都係出板海膽, 份量味道普通.
北海道海膽
🍣 赤貝. 厚身, 但唔夠爽喎.
赤貝
🍣 海鰻. 溫度啱啱好, 完美結合醋飯.
海鰻
🍮 玉子燒. 普普通通.
玉子燒
🍙 鐵火卷. 吞拿魚高質肥美, 出色!
鐵火卷
🥣 蔥吞拿魚湯. 夠熱贏一半.
蔥吞拿魚湯
🍨 海鹽牛奶雪糕. 鹽味突出, 超好食.
海鹽牛奶雪糕
🤗 總結: 餐廳定償高檔, 主㕑日本人, 可以介紹食物但冇交流, 副㕑服務員都識講日文, 幫手翻譯, 整體服務專業但冇溫度, 食材優質, 但呢個價錢我唔識理解囉.

😂 後記: “開飯嘞” 幾編食評怪怪地, 內容大同小異, 一餐得五六張相, 食物介紹唔完整, 感覺一餐唔夠十道菜, 哈.
$1760 (Lunch)
煙燻年幼鮪魚