2009-05-28
放假啦!!雖然天氣不是幾好, 天陰陰, 但無損我&嘉豪去街食飯的心情, 那天我同他一起去了megabox 拍下拖, 食個lunch不知道去那間餐廳食lunch?我們都在商場打了個白鴿轉, 最後都去了california pizza kitchen 食飯, 當我們在門口看menu 時, waitress 都好nice介紹他們的lunch menu, 見都個 lunch set 都好抵食, 於是我們都入了去那時已經是2 時, 好多OL 都埋單離去,所以我們有卡位坐,好開心, 當我們一坐下來, waitress 已送上兩杯暖水給我們, 真是好warm!! waitress 都好主動問我們飲品, 她也告訴我們餐茶可以refill而且soft drink 都有 , 可以叫啲drink 飲住先都可以, 於是我們都order 了兩杯lemon tea 先!!我們都想了一會兒, 最後嘉豪order了mushroom pepperoni sausage pizza 鮮磨菇,辣肉腸&肉腸pizza 套餐&而我traditional cheese 傳統芝士pizza,套餐是可以配沙律or 餐湯, wait
我們都想了一會兒, 最後嘉豪order了mushroom pepperoni sausage pizza 鮮磨菇,辣肉腸&肉腸pizza 套餐&而我traditional cheese 傳統芝士pizza,套餐是可以配沙律or 餐湯, waitress 介紹可以在menu 上選擇餐湯, 有3款湯可以選擇, 我們選擇了sedona tortilla soup墨西哥粟米湯 &dakota smashed pea & barley soup 青豆意米茸湯, 而我們沒有選擇的是--potato leek soup 大蒜薯茸湯, 因為都是好普遍,想try 下新款的湯....
先來了兩碗湯, 墨西哥粟米湯食落好似糊仔般, 起初我都以為是spicy , 因為墨西哥的食物都多數是辣, 食落是有好濃的蕃茄味,有墨西哥薄脆,sweet corn, green chilies&香料的味道, 食落酸酸地, 不會是辣的味道, 都幾好食青豆意米茸湯,當食落第一啖真是好濃的青豆味, 裡面有carrot 粒,意米&香料, 都好清香的青豆茸香味,食意米有利水消腫的食用療效,是健康不錯的選擇!!
先來了鮮磨菇,辣肉腸&肉腸pizza ,mushroom 是新鮮放上pizza 的上面, 是沒有煮熟是生的, 所以都帶來野生草青的味道, 都不錯, sausage 是風乾辣肉腸, 少少salty 的味道再配上香辣的豬肉粒, 再帶又香滑濃味的芝士, 簿簿的批底加上酸甜的蕃茄醬, 令人食到津津有味之後來了傳統芝士薄餅就比較遜色一點, 芝士份量都比較少,芝士的味道比較偏淡, mozzarella cheese 的味本身是白色帶淡---是用水牛奶造的, 所以蕃茄的味道已經蓋晒cheese 的味, 用多一至兩種cheese 會令到芝士的味提升, 例如再加fontina等......
之後本來都想食個dessert , 因為時間的問題為有下次來try 過, 服務生都好nice, 當個pizza 來到我們面前, 我們要求要cheese powder, 他們都好主動再帶另外一支紅辣椒給我們, 又會主動替我們refiil 暖水, 服務不錯
環境都好大, 有鋪外的座位&鋪內的座位, 地方都好大, 入到店內可見到kitchen裡面的火爐正在烤焗pizza , 都好有趣的真是好有特色的觀點
今次的lunch 都幾滿意, 是個traditonal cheese pizza 真是差了一點,這間pizza 店有接近三十種pizza 的種類,eg 有margherita ,milan pizza...etc除了pizza 仲有pasta , salad, starter& dessert ,有那麼多的食物的選擇, 下次我都會再來食過