2017-05-21
星期五晚係太子附近揾野食,係Openrice揾到呢間有好多好評既台灣野。我好鍾意去台灣食野,係出面等位既時候已經好期待諗定食乜。一坐低我同男朋友叫左一客鹽水雞,食落有陣怪味,唔知係咪木耳既up味。味道方面覺得調味比較單調,只有鹹味,冇夜市裡面食到既蒜同辣,有d失望。跟住黎既係滷肉飯,本來想叫米糕,不過當日冇供應。滷肉飯味道唔錯,不過唔可以叫出色,肉比較少,相對地會推介阿元既味道同份量。再黎係大腸蚵仔麵線,份量係咁多樣入面最大,蚵仔幾飽滿同新鮮,好似食蠔咁。大腸都炆得好淋。麵線略嫌唔夠「糊」,仲有食緊一條條麵既感覺。對我黎講,程班長既麵線煮得比較對味。小食方面我地仲叫左個皮蛋豆腐,味道OK。本身鍾意食皮蛋,可惜只有鋪係豆腐上面,碟邊只有番茄,如果皮蛋比例多返少少會豐富d。最後飲埋苦瓜雞湯,初初飲既時候可能因為食左濃味食物,所以覺得淡。但繼續飲就飲得出湯料既味道,幾順口,好飲。飲品方面嗌左胚芽珍珠奶茶同埋蜂蜜綠茶,兩杯都不過不失,珍珠幾有咬口。總括:我地會比較推介阿元同程班長。今晚係呢度食既菜色已經係本店推介,但食唔到有出色既部份,可能係家庭式媽媽味之選?以價錢相約既程班長黎比較,味道方面
總括:我地會比較推介阿元同程班長。今晚係呢度食既菜色已經係本店推介,但食唔到有出色既部份,可能係家庭式媽媽味之選?以價錢相約既程班長黎比較,味道方面我地覺得後者拿捏得比較好,比較地道,而且份量較大,選擇方面都較合我地意,覺得呢度既好評有點名過於實。