2011-08-07
星期日, 同太太班師回朝的回去大埔外母家. 來到, 正好食下午茶時間. 要食野, 當然來大埔墟啦. 因為選擇夠多嘛. 不過天時熱, 慢慢找的心情是沒有的, 一行入廣福里, 一看見呢間有野啱食. 就快快的作決定, 入黎吃一番.始終是星期日, 大埔的食肆好多都座無虛席. 小小的粉麵茶餐廳, 也需要要等位. 不過, 兩個人, 容易搭, 所以沒那些一家四口來的人等得耐. 係鋪內企兩企, 就有姐仔帶位.太太要食三文治, 不評, 而我就叫了一個粉麵茶餐. 知道這一間是粉麵店主打是魚蛋, 於是我就貪心地點下魚蛋, 金錢肚麵. 作為一間魚蛋粉麵店, 小小的大埔可以說是競爭非常之大. 要生存, 一點都不夠馬虎, 而且有一些老字號, 因為出名, 即使已大不如前, 也是個個星期日都大排長龍. 所要一定要好好才行.這魚夕蛋, 彈力只是一般, 雖然一樣的香口, 但不比街市的幾檔來得好食. 湯底夠清, 加上一片魚皮, 總算於不足的地方有美. 另外金錢肚就可以叫做出色. 醃得入味, 而且炆得十分之腍. 帶有少少胡椒香. 而麵條爽口也是美的地方. 只是呢一個未係我係大埔食過最好的魚強粉. 食魚蛋粉麵, 都係街市既好
這魚夕蛋, 彈力只是一般, 雖然一樣的香口, 但不比街市的幾檔來得好食. 湯底夠清, 加上一片魚皮, 總算於不足的地方有美. 另外金錢肚就可以叫做出色. 醃得入味, 而且炆得十分之腍. 帶有少少胡椒香. 而麵條爽口也是美的地方. 只是呢一個未係我係大埔食過最好的魚強粉. 食魚蛋粉麵, 都係街市既好食.