上環實在太多咖啡店🤔,你想試曬咁多間都要比D時間及心機先得,但咖啡店要特圍要好比心機(香港做生意係比較難)係事實⋯⋯⋯朋友介紹這間咖啡店😏,食物及咖啡唔錯,聽聞這間是台灣過來嘅,就過來試一試但⋯⋯大家自己心態先調整一下,因為一般人覺得台灣咖啡店,會好有台灣feel,係唔會完全有嘅!香港地方小唔會太大地方,所以商戶已經在小店盡量做到親切感,這間店禮貎是很好的!不過有一些細節店鋪可以改善的!當天中午大約兩點幾,下層每一張枱也有人,我是兩位的,我朋友係未到嘅!詢問可否坐樓上,店員説樓上關閉!之後店員引領我坐在一張四人枱,我旁邊是一位女仕,當然我覺得冇問題,地方小同枱是正常!但當又有兩位新客入來時,又是樓上關閉!店員叫與我同枱嘅女仕可否調枱,個女仕已經很不開心地說,我柸咖啡改拿走!(當然之後再有第三對客,係有開放到架😑)為什麼這女仕不愉快呢!因為他點嘅食品,點左先知沒有!我坐下時店員又跟女仕講要搭枱(搭枱係正常,女仕沒有不快,因是4人枱)😊😊😊😊但又有新客入來時,為什麼又不開放樓上呢?😒要這女仕調枱呢?她只是想來喝咖啡休息下,但太多問題發生啦!佢為有走我這邊由兩個人轉三人,詢問可否轉上層,因為

(當然之後再有第三對客,係有開放到架😑)

我這邊由兩個人轉三人,詢問可否轉上層,因為下面已經沒有三人位置了!他們說等到左人先轉比你,試問信任度那麼低嗎?

🐱我相信台灣不會咁老土吧!
其實有好多客未必知道你有2/F! 在外看以為你full左,未必會入來啦!😉😉
放一些客上2/F又何仿不可呢?

食物正常
A. 多種口味咖啡(甜、鹹、苦、甘)
B. 沙律款式特別
C. 多人喜愛嘅All day breakfast

1.環境:唔錯⭐️⭐️(**有2/F)
(因香港地方小,他們有用心去佈置)
2.食物:唔錯⭐️⭐️
(我點了沙律,我覺得太油)我個人口味啫
3.服務:有禮⭐️⭐️⭐️
(請參考上文)
4.咖啡:ok⭐️⭐️⭐️
(因有我喜歡嘅Rose Latte)
  • Rose  latte