2017-05-07
今日諗住同老公試下哩間店,因為真係好掛住系韓國食的雪花冰。未入門口,見面display的甜品好似好吸引,之後諗都冇諗就入去試下。入到去,果陣4點半,即刻睇menu。老公想食一個set menu,而我就想試個士多啤梨雪花冰。果陣未知道點樣點食物,因為我地入到去,眼看三個員工,三個都係冇視客人的態度,老公主動拎住menu走去收銀點餐,有個人聽到我老公講野,都係繼續洗碗,有兩個走左入廚房唔出來,我老公再出聲,洗緊碗的員工就叫我老公等多陣,之後同廚房入面的員工傾計,過左兩,三分先除低手套,問我老公係咪要叫野食。之後老公叫一個set,距話個set menu有供應時間的,但個set menu明明寫左12點至夜晚8點,老公再問,員工只回應自己冇更改到。。。最後我叫老公走,唔食了,因為冇興趣令消費者再去光顧或花時間去享受食物。成件事好簡單,set menu時間冇改已經算了,當一個客人要點餐時,員工全部不在工作的狀態,兩個人入廚房就算了,另一個在洗碗,我明白和體諒貴公司員工手頭上有好多工作,但莫非客人想點餐,洗碗的工作更重要過客人要點餐的程序,又或者與同事閒聊的時間更重要客人點餐的時間,真的有100個問
入到去,果陣4點半,即刻睇menu。老公想食一個set menu,而我就想試個士多啤梨雪花冰。果陣未知道點樣點食物,因為我地入到去,眼看三個員工,三個都係冇視客人的態度,老公主動拎住menu走去收銀點餐,有個人聽到我老公講野,都係繼續洗碗,有兩個走左入廚房唔出來,我老公再出聲[麻煩你,我想叫野食],洗緊碗的員工就叫我老公等多陣,之後同廚房入面的員工傾計,過左兩,三分先除低手套,問我老公係咪要叫野食。
最後我叫老公走,唔食了,因為冇興趣令消費者再去光顧或花時間去享受食物。成件事好簡單,set menu時間冇改已經算了,當一個客人要點餐時,員工全部不在工作的狀態,兩個人入廚房就算了,另一個在洗碗,我明白和體諒貴公司員工手頭上有好多工作,但莫非客人想點餐,洗碗的工作更重要過客人要點餐的程序,又或者與同事閒聊的時間更重要客人點餐的時間,真的有100個問號?
相信這間店應該再冇必要令一個消費者去光顧了,如果你是距地的老闆會點睇?或如果你係一個消費者會點諗?真係冇興趣去食,寧願搵過第二間食仲好。
以上只係我今日的個人感受。