2020-03-07 380 views
約左朋友Happy Friday食dinner,見到喺app訂位,仲係晚市,都有50%off,心諗正喎,咁抵,去試下都好呀!Book左7點半,都full house嘅,坐低左即刻會上breadstick,食落似啲硬小小嘅pizza dough,點olive oil同balsamic vinega食,不錯吃👌🏻仲有一小杯welcome drink,係氣泡酒Prosecco黎,入口我覺得麻麻。跟住我地order咗3樣野食~Caprese Salad[7/10]基本上唔係咩功夫菜,製作上都容易,材料上有mozzarella cheese, tomato同兩片麵包,食落無咩特別,就係食材原有嘅味道,算做正常。但我地發現唔應該嗌呢味,因為margherita pizza上面啲配料基本上係一樣😂Margherita Pizza[6.5/10]皆因本人非常喜歡食麵包/麵團/麵粉製品...所以都熱愛pizza,亦對pizza要求都幾高,偏愛Napoli style,通常個dough口感都比較有彈性,用高溫嘅窯烤爐烤熟。而今晚食呢個我唔sure佢用咩爐焗,但係都算做Napoli style,但係個dou

跟住我地order咗3樣野食~

Caprese Salad
[7/10]
Caprese  Salad

Margherita Pizza
[6.5/10]

皆因本人非常喜歡食麵包/麵團/麵粉製品...所以都熱愛pizza,亦對pizza要求都幾高,偏愛Napoli style,通常個dough口感都比較有彈性,用高溫嘅窯烤爐烤熟。而今晚食呢個我唔sure佢用咩爐焗,但係都算做Napoli style,但係個dough有啲未熟,即刻中咗我死穴,pizza對我嚟講好嘅dough真係好重要,而我都中意食最簡單嘅margherita,mozzarella, tomato sauce, basil,一食就知邊間做得好啲。
Margherita  Pizza

Carbonara Pasta
[2/10]
呢個真喺好好好好⋯出奇咗難食呀!本身決定唔到食咩pasta好,心諗意大利餐廳Carbonara實好食啦,經典野,點知一嚟到見到無咩sauce掛住啲pasta,第一啖就入口就好speechless,茶記叉燒意啲意粉al dente 過佢,啲pasta喺啲好稀嘅白汁游緊水,食唔到有加egg yolk, 啲bacon/ pork piece好難食,真係未食過咁唔掂嘅Carbonara。好唔推薦,千祈唔好嗌!連平時對食好唔picky嘅friend都食到X出聲,證明佢真係唔多得。
Carbonara

試後感:
如無意外 無下次啦~ 有折都係咁話!
2020-03-06
$160 (Dinner)
Caprese  Salad