2015-08-30 977 views
呢日晚上放工後同Baby 一齊落到SOHO區Relax一下,黎到PMQ呢度有一間睇落中式但充滿港式風味既餐廳/Bar,飲飲食食~BB 話行到三十幾度熱辣辣,入到去佢就叫左杯清新涼快既Lemon Mint MarigoldLemon Mint Marigold,見到個賣相就感覺冰涼,因為上面有一個碗形既冰,上面裝住奇異籽,而內容係薄荷葉,檸檬葉和萬壽菊,我飲左幾啖後又幾啖,真係好爽,薄荷營做了很好既清凍效果,又有菊花既香味,唔怪得BB 會揀佢,真係 而我就揀左D有花香味既酒,叫做花落誰家花落誰家,真係幾靚,所以擺左係BB 面前影左張相~杯上盛了一棵菊花,然後就是VODKA同白酒,味道雖有VODKA既酒辣,但花香味重,好聞又好飲,BB又 又好睇 有美女又有美酒,咁一定有野食啦,介紹下先醉有機蛋,味道又有香濃既酒味,原來係用花雕酒整既,軟軟滑滑既蛋白,配上半流心既蛋黃,邊有但輸呀?剩係個樣都溶化左我了 南翔有機小籠包,終於有樣比較正常既野食,叫做傳統好D,精緻既小籠包,包皮內釀了熱呼呼既香濃上湯,而豬肉又冇老既感覺, 黑松蟹肉春卷,春卷就食得多,但黑松露蟹肉就未試過,
呢日晚上放工後同Baby

BB

會揀佢,真係
Lemon Mint Marigold
而我就揀左D有花香味既酒,叫做花落誰家

花落誰家,真係幾靚,所以擺左係BB
面前影左張相~
又好睇
花落誰家
有美女又有美酒,咁一定有野食啦,介紹下先

醉有機蛋
南翔有機小籠包
黑松蟹肉春卷,春卷就食得多,但黑松露蟹肉就未試過,新鮮蟹肉混上了黑松露,脆炸春卷皮,不論,口感和味道都是一流,不得不試
黑松蟹肉春卷
因為BB
唔食得牛住,驚住鼻上的疤痕難退,所以食豬~

唔成熟黑毛豬,慢煮方式令黑毛豬肉變成粉紅色,個樣似牛,但其實係豬,肉質鮮嫩滑滑又有少少既橡果香,口感唔錯。
唔成熟黑毛豬
麻婆有機豆腐青蟹,我唔識食蟹的,好彩BB
幫我拆蟹,肉多膏少,有鮮味,麻婆豆腐又醒胃,所以我地叫左碗菜飯,因為真係好襯食飯~
麻婆有機豆腐青蟹
因為之前杯花落誰家早就干哂,所以又想叫野飲,靚女manager推介了一個好有本土特色既...粥?

陳皮粥,望落又真係幾似,但唔係粥黎,佢係一個Cocktails黎,用上了糯米酒,悅和米酒和陳皮溝出黎的,用上傳統粥鋪的碗盛載,而上蝶用的盤,就印了報紙內容,十幾廿年前既人就會明,不過真係幾有特色的,講返個粥(酒),有香濃既陳皮味和糯米酒香,正!
陳皮粥
同靚女Manager講到興起,佢話要請我飲多杯喎

FUCK UP 孟婆湯 (Off Menu),由英國傳入,大家都知道死左之後飲過孟婆湯,前世今生既事都會忘記了請搵人證實一下,Manager話,佢朋友飲過後唔覺唔覺就會飲多幾碗,之後咪FUCK UP囉......嘿嘿~佢問我夠唔夠膽試下,我緊係夠膽啦,我醉左,BB
會帶我返屋企囉
!點姐~?

好,上菜,用一個錦盒裝住,一打開後就煙霧彌漫了,靚女Manager話試完估下內有什麼酒,咁我就試下,我係試到有_ _ _ _ _ 既酒香和青檸味道,跟住就唔知了,Manager話係用左幾款烈酒和啤酒mix成,而青檸就是中和濃烈的酒味~~
FUCK UP 孟婆湯
呢餐堅正囉!
又有美酒,又有美食
,又有美美BB

呢晚真係Happy together啦~!
Other Info. : 永文mode:唔好以為我係酒鬼,我好有酒品的!講完!
2015-07-30
$700 (Dinner)
Lemon Mint Marigold
花落誰家