2022-02-13
成日都有人話馬鞍山係美食沙漠,去過嘅都知大部分都係連鎖店,不過咁先令到花華喺馬鞍山顯得更加珍貴😌 見到好多人介紹花華嘅手工意粉同scone,的確幾欣賞小店用本地食材,連意粉同麵包都自家製,所以都想嚟食好耐,但前排見到停咗手工意粉就一直都未嚟,呢排見到有返就衝咗嚟😂•🥢 本地新鮮沙白·甘荀葉·菠菜·手工意粉 $148之前食沙白好似多數都配中式嘅醬汁,今次配西式嘅手工意粉都幾好食,醬汁偏少,但都夠味~沙白好鮮甜,每隻都幾飽滿,仲有甘荀葉同菠菜都幾新鮮,係幾新鮮嘅配搭👍🏻手工意粉係闊條麵,咬落有啲韌度,睇落唔算大份,但食落都好飽🤤•🥢 本地新鮮花鱸·蕃茄莎莎醬·椰菜·自家麵包 $138有啲怕多魚骨嘅我平時好少會揀魚嘅菜色,但都叫咗呢個試下,而且都幾驚喜🤩花鱸好新鮮,無骨而且好滑,配埋蕃茄莎莎醬同椰菜好開胃,自家麵包都比想像中鬆軟~•📸Green Tea Latte $50•💬上碟先知原來花鱸呢款都有沙白,所以成餐食咗好多沙白🙈 最後送上用沙白殼砌成嘅蓮花圖🤣
🥢 本地新鮮沙白·甘荀葉·菠菜·手工意粉 $148
🥢 本地新鮮花鱸·蕃茄莎莎醬·椰菜·自家麵包 $138