2024-06-18
諗住平時自己返工去開稻成食lunch,平時個女經理好好,因為同場工作又會比九折我,所以今日放假就約埋個朋友一齊晏少少先去食lunch,諗住冇咁多人,點知成個用餐體驗好唔愉快。入座既時候想同朋友坐闊啲,又見當時餐廳好多空位,就問門口同事可否安排方枱,點知門口同事一口拒絕,帶左我哋入平時我自己坐開既圓枱,而今次我地係兩個人坐系第四張圓枱既,咁我都冇所謂啦,反正都係想同朋友食個晏傾下偈。食食下飯,突然間聽到我哋後面張枱好嘈。我望一望原來係啲侍應姐姐同男經理,仲有一位著住黑T恤既男人,我諗應該係廚房同事。佢哋竟然一大堆人坐曬系我後面張枱好嘈咁傾偈,又大笑…我見佢地傾得咁開心,就唔敢叫佢哋幫我加茶,又唔敢叫佢哋細聲少少,因為都唔太好意思,怕阻到佢哋傾偈。但真係好影響到我成個用餐既感受,因為我幾乎完全聽唔到我朋友講嘢,我眼見有其他客人都揮左手好多次冇人理,最後放棄左…所以最後我就逼不得已同朋友好快咁離開左,我真係希望餐廳會有所改善。
食食下飯,突然間聽到我哋後面張枱好嘈。