2013-08-12
餐廳有兩層,分別爲地鋪及一樓,是次用餐地點為一樓房間,坐咗30人左右,略嫌擠擁。原盅鮮雞湯($68)第一啖飲呢盅雞湯,真係覺得好鮮美好好飲!據經理所說,雞是來自嘉道理農場既鮮雞,每盅湯都係朝早即日燉,冇落味精/雞粉,真係原汁原味。好飲!雜錦豆乾絲($30)普通涼菜,有海帶、豆干和芽菜。下次有機會會食四喜烤麩,較能試出廚師真章。紅燒豬手($15件/2件起)一上檯就聞到好香喇~~食落去味道都唔錯 好入味 但唔係煮得太lum 老人家可能咬唔到lu~經理話D豬手係黎自巴西 都係每朝新鮮整架~金牌小籠包($36/4隻)呢個真係唔算特別出色,不過墊住小籠包個塊布幾好 就算唔識夾小籠包既都唔會夾穿,幾好。肉為豬後腿肉,比較少肥夠健康。據經理講,點既醋應該要係一份醬油三份醋,咁樣先可以食出鮮味~(題外話,夾小籠包係要夾上面個粒"的"架)生煎包($32/4隻)。上檯時已經涼咗喇 所以印象不佳,但都仲食到D肉汁 但略嫌唔夠多金牌紅燒牛肉麵($58)實在係大愛呢個麵,因為本人係好鍾意食麵,尤其是有嚼勁既麵!!!呢碗麵既麵條係手打闊麵(需要另加$2),比較接近北方人既食法。上麵時另有一小碟雪裡紅,加入湯麵更為
原盅鮮雞湯($68) 第一啖飲呢盅雞湯,真係覺得好鮮美好好飲!據經理所說,雞是來自嘉道理農場既鮮雞,每盅湯都係朝早即日燉,冇落味精/雞粉,真係原汁原味。好飲!
雜錦豆乾絲($30) 普通涼菜,有海帶、豆干和芽菜。下次有機會會食四喜烤麩,較能試出 廚師真章。
紅燒豬手($15件/2件起) 一上檯就聞到好香喇~~食落去味道都唔錯 好入味 但唔係煮得太lum 老人家可能咬唔到lu~經理話D豬手係黎自巴西 都係每朝新鮮整架~
金牌小籠包($36/4隻) 呢個真係唔算特別出色,不過墊住小籠包個塊布幾好 就算唔識夾小籠包既都唔會夾穿,幾好。肉為豬後腿肉,比較少肥夠健康。
(題外話,夾小籠包係要夾上面個粒"的"架)
生煎包($32/4隻)。 上檯時已經涼咗喇 所以印象不佳,但都仲食到D肉汁 但略嫌唔夠多
金牌紅燒牛肉麵($58) 實在係大愛呢個麵,因為本人係好鍾意食麵,尤其是有嚼勁既麵!!!呢碗麵既麵條係手打闊麵(需要另加$2),比較接近北方人既食法。上麵時另有一小碟雪裡紅,加入湯麵更為香和惹味。每碗麵都有三肉一筋,即三塊牛展肉和一條牛筋。牛展肉煮得夠lum,分佈係肉之間既牛筋有D黏口,好食!
湯底中有加番茄,可食得出鮮甜味,但不喜歡吃辣既朋友可能會覺得較辣? 本人就覺得少少辣啱啱好
三杯雞($138/半隻) 聽經理講平時上檯時會有“咋~~~咋~~~”聲既,不過當日由於房間人數眾多,驚空氣流通唔好,所以就冇用大火煮到咋咋聲喇。隻雞同湯入面既雞一樣,都係來自嘉道理農場,大約重一斤半至兩斤重。味道帶辣,唔食得辣既朋友真係要諗清楚先叫喇。
朱古力流心小籠($28/4隻) 最令人期待既 甜品!外觀上同一般小籠包一樣,但其實層皮有D似水晶包既質地,比較厚身。入面既朱古力都幾香架~
雖然叫朱古力流心,但流心效果唔太明顯,所以大家唔洗擔心食到手忙腳亂。
另外,食店提供的茶為六安茶,自己另加花茶,所以帶點甜味和香氣。
Other Info. :
首次參加試食活動,見到大家都好認真影相同俾意見,好想講返句: 我今日真係學咗好多嘢啊! XD