2022-07-28
觀塘不但人多車多,連café 也很多,而且環境同食物的質素也很高,上次跟朋友試過Boon就覺得幾好,而原來Boon有一間姊妹café -Honbu 本 係開源道,週末去完駱駝漆,咁就近近地去Honbu 食個靚lunch啦~ Honbu 環境寬敞, 空間感十分充足, 仲有戶外座位, 陽光明媚, 心情不期然就up up up, 愉快的心情就自然食多D😂,我地都叫咗幾多嘢, 而且每碟原來份量都好多, 性價比高 👍🏻🔸南乳雞翼 雞翼香脆, 南乳味既咸香恰到好處, 唔會太多變得太咸 🔸明太子醬薯條 平時黑松露醬, 沙律醬配薯條就食得多, 明太子醬真係第一次見, 覺得幾得意所以點黎試吓, 又OK喎, 都幾match, 明太子咸鮮, 有少少辣味, 配薯條令我食過不停 🔸大頭蝦干燒忌廉醬意大利麵 一黎到就被濃烈的鮮蝦味所吸引,因為用干燒既煮法, 所以個忌廉醬比較乾身, 而且加入咗少少酸辣既蕃茄, 個醬汁唔會好漏,蝦肉新鮮彈牙,意粉亦煮得剛剛好, 配上鮮味醬汁, 好開胃 🔸豬頸肉沙嗲黑麥包 一到枱嚇咗一跳, 估唔到係成座山咁大份, 非常足料, 豬頸肉配沙嗲已經係絕配, 沙嗲香濃, 有淡淡既花生香味,
🔸南乳雞翼
雞翼香脆, 南乳味既咸香恰到好處, 唔會太多變得太咸
🔸明太子醬薯條
🔸大頭蝦干燒忌廉醬意大利麵
🔸豬頸肉沙嗲黑麥包
一到枱嚇咗一跳, 估唔到係成座山咁大份, 非常足料, 豬頸肉配沙嗲已經係絕配, 沙嗲香濃, 有淡淡既花生香味, 配上大量既沙律菜, 減低肥膩口感,而且係用上麥包,又健康D 🤩
🔸飲品就叫咗
火龍果奇亞籽茉莉花茶 ,火龍果配茉莉花茶, 解渴一流,
菠蘿乳酪沙冰 ,天氣太熱, 飲開咖啡既我都改選菠蘿沙冰消一消暑, 清新香甜, 好fresh