2023-11-19 82 views
又到咗食大閘蟹嘅季節🦀 當然要嚟到莆田食最時令嘅金秋大閘蟹😍 每隻都好新鮮 有分公($168)同母($118)🥢 我們選了公的 好大隻🥰 而且好多膏 肉味鮮美爽甜💓 還會奉上蟹醋和薑茶☕️ 很推薦大家去試👍🏻 另外 佢哋嘅活鰻同蟶子都相當出名☺️ 一鰻五吃 用五個不同的烹調手法去處理活鰻.ᐟ‪‪.ᐟ 絕對俾到驚喜大家🙌🏻 我們吃的普寧豆醬焗鰻魚 風味十足 食落濃郁可口 醬香味濃🤤 鰻魚配上普寧豆醬 更能突出魚的鮮味🐟 莆田有多款美味的福建菜 總有一款啱你口味🧆 辣汁花蛤鮮甜美味 惹味而香辣的醬汁令人吃個不停😋 馬來風光是一道特色的菜式🥬 蝦醬炒通菜很有鑊氣 翠綠的空心菜很爽嫩 味道很不錯😛 還有經典南煎肝 用猛火快炒🔥 豬肝乾身得嚟爽滑嫩口 炒得很有火喉😆 喜歡吃福建菜的朋友 一定要去莆田試下啲家常小菜🥢