2025-03-28 188 views
如意套餐✨風生水起・煙三文魚撈起新年必食好意頭菜式以多種食材 配搭煙三文魚 再加入多種調味料同醬汁 之後就可以一齊將佢撈起拌勻味道酸甜新爽 惹味開胃✨盆滿缽滿・鮑鱼大蝦盆菜盆菜好豐富 有鮑鱼 大蝦 冬菇 乾瑤柱 豬手同魚丸等 相當足料 ✨鴻運當頭・海皇魚翅羹海皇魚翅羹 加入新鮮海鮮粒質感濃稠度適中 味道鮮味濃厚✨萬事勝意・鮮貝燴絲瓜鮮貝燴絲瓜 鮮貝軟彈鮮甜 絲瓜口感帶爽✨媽祖平安麵麵線爽滑 配搭鮮蝦 冬菇同蛋絲等多款配料 豐富又好味✨甜甜蜜蜜・桂圓銀耳湯桂圓銀耳湯 清甜滋潤 總結:新春套餐足料豐富 夠應節啱晒一大班人去食飯慶祝做節團拜
如意套餐

桂圓銀耳湯 清甜滋潤

總結:新春套餐足料豐富 夠應節
啱晒一大班人去食飯慶祝做節團拜

2025-03-26 212 views
週末與家人一行四人試了莆田$498 二人餐和海蠣$218/2道菜式。一坐下就有2款小食-木瓜乾?和薄罉。 阿元香草雞: 雞肉略乾,但調味清新,以冷盤來說不過不失。 百秒黄花魚:魚肉鮮嫩,短時間火候掌握得宜,保持了魚的原味,而且二人餐就有2條魚 ,份量十足。 莆田荔枝肉 :這道酸甜口感的菜式平衡了整餐的味道,肉質外酥內嫩,荔枝融入其中。 馬來風光:這是一道綠色通菜與辛香風味的結合,爽脆的口感配上香料的微辣。褔建海鮮滷麵:海鮮料豐富,滷麵與湯汁的融合。建蓮雪耳湯 :清甜滋潤。海蠣菜式 ($218/2道)福建特色海蠣煎:煎得金黃酥香,入口外脆內軟,海蠣鮮味濃厚。 九層塔香燜海蠣:濃郁的醬汁滲入海蠣,加上九層塔的香氣。

阿元香草雞: 雞肉略乾,但調味清新,以冷盤來說不過不失。

褔建海鮮滷麵:海鮮料豐富,滷麵與湯汁的融合。

建蓮雪耳湯 :清甜滋潤。
海蠣菜式 ($218/2道)

福建特色海蠣煎:煎得金黃酥香,入口外脆內軟,海蠣鮮味濃厚。

九層塔香燜海蠣:濃郁的醬汁滲入海蠣,加上九層塔的香氣。
莆田,主打閩菜即係福建菜,餐廳講究原產地食材直送,餐牌好多故事💕餐前小食紫菜非常香脆,配埋好香既菊花茶🫖食欲黎喇,手工菜式多到爆,好有特色,亦有莆田10醉推介推介👍🏻燕皮扁肉湯,福建三寶之一,有紫菜、蝦仔,配埋福建扁肉燕🥠相當特別,好好味之餘少少酸,醒胃👏🏻🐻勞蘇食🐻推介 —— 大白菜燉軟豆腐,莆田10醉之一,原來係湯品,豆腐硬身配辣醬幾好味,個湯底又有湯鮮又有白菜芯,煲到變奶白湯極之好味🤤唔怪之得好多枱都有叫🫶🏻軟煎大黃魚,都係10醉😎好大條,味道好好,完全做到軟煎既風味,有煎既焦香加炆既入味,黃魚又鮮又滑,一絶😍海蠣節點可以唔食下當造海蠣時令菜式,$218 仲可以揀兩款,福建特色海蠣煎,好香,好惹味,蠔配蛋無得輸🥳九層塔香炆海蠣,精選海蠣,有爆汁,仲估唔到同九層塔個味咁夾👍🏻一個非常好既福建菜體驗😇同平時香港食開既中菜好唔同,好有特色,全部菜色都好有風味好正😋要黎多幾次試晒佢!🥢

燕皮扁肉湯

軟煎大黃魚
大黃魚

燕皮扁肉湯
軟煎大黃魚
大黃魚
2025-03-11 438 views
今日夜晚,我同朋友去咗位於荃灣廣場嘅莆田食飯。莆田最近做緊佢哋嘅海蠣餐牌,有唔少嘅菜式可以選擇。海蠣煎呢一道菜式都幾特別,用蛋漿煎香海蠣,唔似一般嘅蠔餅,入口唔會太過肥膩。媽祖平安麵呢一個麵條入口彈牙,麵線非常之掛湯。麵條嘅配料亦都好豐富,例如有蛋絲,紫菜,豬肉,豆腐等等。蒜香雞雞肉充滿肉汁,外皮非常香脆,配埋炸蒜一齊食,別有一番風味。金湯時蔬次次嚟到我都會叫呢一種菜,一嚟價錢唔貴,二來佢哋嘅蔬菜好新鮮。西瓜汁西瓜入口鮮甜可口,仲有少量嘅果肉添。整體嚟講,每樣食物多幾有特色,我欣賞嘅依然係佢哋嘅蒜香雞,味道非常好。

海蠣煎

媽祖平安麵

蒜香雞
雞肉充滿肉汁,外皮非常香脆,配埋炸蒜一齊食,別有一番風味。

金湯時蔬

西瓜汁
西瓜入口鮮甜可口,仲有少量嘅果肉添。

又同老公去莆田食飯,菜單又加左好多新野。叫左時令嘅海蠣🦪之外,仲叫左幾個小菜,全部都好惹味,又夠鑊氣👍🏻真係好好食。 九層塔香燜海蠣:粒粒都好飽滿,好多汁👍🏻鮮味夠,加上九層塔嘅香味👍🏻正 辣子鮮海蠣:炸過嘅海蠣脆皮香口,加上香辣味,夠刺激惹味👍🏻岩曬鍾意食辣嘅朋友🤩石鍋滑豆腐:呢個係我老公最愛😍,上枱熱辣辣「ja ja 聲」未食都知道夠晒鑊氣😂 豆腐好滑溜, 個汁仲有啲香菇同雞蛋,大人細路都啱食. 鮑魚辣椒小炒肉:呢個都唔錯,肉片同鮑魚片都有蒜蓉豆豉嘅香味😂係辣椒片多左少少😂椒鹽豬手:呢個係我至愛🤩豬手皮好薄好脆口,椒鹽味又香口惹味,入邊嘅肉質更多一絕,好軟滑彈牙👍🏻骨膠原滿滿!正🤩莆田D菜式真係次次都咁高質素,服務又好,坐得又舒服😌 👍🏻 真係無得彈
又同老公去莆田食飯,菜單又加左好多新野。

九層塔香燜海蠣

石鍋滑豆腐
鮑魚辣椒小炒肉
椒鹽豬手
2025-02-27 306 views
以往大年初二開年也會在外家勁煮20人大餐!隨著車婆婆和我的年齡增長!今年決定舒舒服服出外用膳實行做節自由。我們選了近便的荃灣廣場莆田吃這頓開年飯!新春期間有多款賀年套餐內容挺豐富,家人和親友這天也吃得非常開心和滿足。我們一行18人分兩檯坐選上10和8人套餐,菜式大致相同只是8人餐少了雞和鴨兩道菜!打頭陣是煙三文魚撈起色彩繽紛滿滿一大碟好豐盛。服務員為我們逐款食材鋪至金山般耀眼,然後大家取起筷子一同撈到風生水起。緊接著送來的是海皇魚翅羹太開心的關係原來我忘記影相!那便繼續下一道菜黑松露炒龍蝦,新鮮爽口的龍蝦肉鮮味十足,配襯黑松露帶出幽香滋味,而且還有不少我喜歡的清甜蘆筍太合我口味喇。這道鹽焗大黃魚味道非常出色!黃花魚魚油豐盛肉質亦嫩滑,除了魚肉鮮味之外還帶有點花椒麻香很有特色。椒鹽豬手絕對是這天的MVD!原隻開邊豬手用手抓著吃就最適合不過。豬手炸得非常酥勁香脆口而且一點也不油膩,調味恰好筋肉兼備吃得非常滋味。新年吃盆菜是常識吧!這個足夠十人共享的鮑魚大蝦盆菜份量多得非常震撼,材料新鮮味道亦剛剛好最重要是一點也不油,好味之餘意頭十足大家都吃得非常滿意。8人餐原本同是盆菜可惜沒預訂的關係竟然

8人餐原本同是盆菜可惜沒預訂的關係竟然已經售罄!服務員為我們轉為這個板栗海參煲,內裏有不少粉淋的栗子和海參,用上濃郁的醬汁來炆煮非常惹味也不錯吃耶。
吃完重口味的菜式此時端來鮮貝燴絲瓜剛好!嫩滑的絲瓜吃下非常舒服,簡單以鮮味的小貝來配襯已經十分好味道。
第一次品嚐這道酥炒芋心非常驚艷!這道菜有點像潮式的反沙芋但就沒有那麼甜膩,味道鹹甜兼備外脆內粉吃得我滿心歡喜。
接下來還有兩大家禽脆皮蒜香雞及沒有入鏡的閩南薑母鴨,前者香脆惹味後者鮮嫩多汁食肉獸吃得非常開心。
最後還有爽滑的媽祖平安麵!以鮮蝦及蟶子乾來吊出鮮味,配襯雞蛋、紫菜及豆乾等配料味道鮮香可口好味䢳。
吃飽還有鏟金幣獎遊戲!車爸爸成功奪得禮物刮刮卡贏取了這盒媽祖麵綫,我們的羅家早午餐有着落了。
最後還有甜甜蜜蜜的桂圓銀耳湯作飯後甜品,太飽的關係影及食也已經忘記了哈哈哈!車婆婆已經愛上了莆田這間餐廳,接下來她的生日相信也會來這兒慶祝。
2025-01-30
Type of Meal
Lunch
2025-02-20 119 views
今晚去咗莆田食飯,餐廳定期會舉行限定菜式,推出不時不食嘅菜式,又到一年一度嘅海蠣節,特登過嚟幫襯吓先😋🌟海蠣節套餐🌟$498 2️⃣人餐有6️⃣款食物🔸精美雙小拼🔸紫菜脆筍豬腩肉 - 紫菜經過醃製酸酸地非常開胃的餐前小食,配上脆竹筍豬腩肉🔸福建聚寶盆🔸這道菜式集結了大蝦🦐、海參、豬手、鵪鶉蛋🥚、蘿蔔、爆汁魚蛋、椰菜花等多樣食材的聚寶盆,呈現出海陸的絕佳組合,另人感受到豐富的層次,特別是滑嫩嘅海參同含有膠質嘅豬手,讓整道菜更顯豪華😋🔸黃金荷葉包🔸烤得外層酥脆的芝麻酥餅,放入特制醬汁嘅豬肉絲作內餡,味道香濃惹味🔸福建特色海蠣煎🔸海蠣煎外皮金黃酥脆,海蠣鮮甜,搭配香蔥及特製醬料,風味絕佳,每一口都能感受到海洋的鮮味,令人回味無窮🔸興化炒米粉🔸用上幼細嘅米粉,炒米粉的口感滑順,炒得乾爽,配料豐富,加上硯、蟶子、大蝦🍤、椰菜、小棠菜、元貝仔、花生、紫菜搭配,讓這道菜的味道更加多元化🔸紅棗花生湯🔸這碗紅棗花生湯甜而不膩,紅棗的香甜與花生的醇厚相輔相成,非常滿足🔸鮮貝燴絲瓜🔸$98用熱鍋暖住食物,保持食物溫度👍🏻,絲瓜清脆,鮮貝鮮甜,感覺清爽

🌟海蠣節套餐🌟

🔸興化炒米粉🔸

🔸紅棗花生湯🔸

🔸鮮貝燴絲瓜🔸$98

2025-02-19
$300 (Dinner)
一直以來,成日聽男朋友講莆田好好食,但我覺得呢啲菜館應該人多去食先至好,於是趁爹哋生日就帶埋佢哋一齊去(其實父母之前已經食過😂 今次純粹係因為我想試) 一定有嗌出名嘅扁肉湯見到有螄蚶呢味菜式,諗都唔諗就即刻order因為聽到聽得多,但而家唔係好多地方有得食,同埋驚污糟唔敢亂咁嗌,只係我冇諗過係生食嘅🙈 同我一樣未食過嘅就要留意啦!雖然細隻咗啲但我覺得好好食,新鮮得來又好甜跟住呢一味石鍋豆腐係阿媽要求嘅,熱碟上,但係豆腐同蝦唔熱嘅…完全唔係石鍋現煎囉跟住嗌咗馬拉盞通菜,不過唔記得咗影luuu,因為個豆腐實在令人冇晒食慾,最後要叫經理拎入去翻熱

見到有螄蚶呢味菜式,諗都唔諗就即刻order
$800 (Dinner)
Celebration
Birthday
年初二,為了一家人可以舒適食開年飯,我特意一星期前,致電到餐廳預訂年初二的開年飯,收到店員的餐牌,即日選了個10人餐並立刻下了訂金。初二午餐時間,到達餐廳,發現根本沒有預訂10人套餐,本來如意套餐,鮑魚大蝦盆菜沒有了,給我海參鍋;薑母鴨沒有了,給我換了香酥鴨。大年初二,萬事以和為貴,即使九人安排在在小房間裏,家人都很明白,香港餐廳寸金尺土,只是安排服務不太好。很後悔沒有使用OpenRice的訂枱服務,沒有下次。

很後悔沒有使用OpenRice的訂枱服務,沒有下次。

香酥鴨
海參鍋
香酥鴨
  • 百秒黃花魚
  • 前菜
2025-01-15 29 views
莆田隨着不同季節,都會推出時令的食物,今晚原來享用當時得令的海蠣。辣子鮮海蠣$128,用上了四川辣子雞做法,辣椒非常之多,而海蠣吸收了辣椒的香氣之後,鮮甜可口,香辣味道層次豐富。金湯時蔬$88,金湯帶點濃郁鹹蛋黃的香味,加上蒜頭毛皮蛋,頓時令到豆苗的層次豐富了許多。芋泥香酥鴨$98,芋泥軟糯可口,鴨肉帶點鹹香味道,非常惹味。鹹香黃花魚$88,黃花魚經過煎香之後,外脆內軟,鹹香味道十足,連骨都可以咬碎。冰鎮苦瓜$58,苦瓜沒有太大的苦澀味,只有甘香味道,爽甜可口。桂花陳皮燉雪梨$48,雪梨吸收了桂花和陳皮的香味之後,軟腍腍適中,非常滋潤。紅毛榴槤汁$38 ,雖然名稱有榴槤,不過味道沒有榴槤的香味,酸酸甜甜非常開胃,來到這裏必定一試。

1K
2025-01-01 851 views
🎄聖誕節我哋去食中菜😍好熱鬧好有氣氛🩷🥘九層塔香燜海蠣:好鍾意九層塔嘅獨有清香味🌿加埋炸咗嘅海蠣超級正🦪 海蠣外酥內嫩🔥啖啖都有九層塔嘅香味👍好推介喔🥳🐠糖醋大黄鱼:原條大黃魚上台🤩超吸引呀📸成條黃魚高溫油炸🔥香脆程度爆燈呀💯魚頭魚尾都炸到脆卜卜🩷加埋酸酸甜甜嘅醬汁😋味道非常惹味呢🥰🍜福建紅菇海鮮鹵麵:福建海鮮滷麵係一碗豐富嘅滷麵🔥湯底濃郁又鮮甜😍入面仲鋪滿好多海鮮添✅加埋野生嘅紅菇🍄營養豐富有好味🤤🧉桂花陳皮燉雪梨:呢個天氣好啱食番个滋潤嘅糖水😍桂花陳皮燉雪梨就啱曬喇🍐雪梨有少少酸☺️加埋桂花嘅香味👍好暖胃🌿🍴酥炸冰心榴蓮:呢個酥炸冰心榴蓮真係不得了呀💯入面個榴蓮果肉做餡好正👍必點呀😋
🎄聖誕節我哋去食中菜😍好熱鬧好有氣氛🩷

2025-01-01 774 views
依家做緊海蠣節岩哂我口味農家海蠣湯 $128海蠣🦪脹卜卜,湯底份外顯得鮮甜。鮑魚辣椒小炒肉 $158炒香了鮑魚仔同豬肉,青辣椒🌶️令餸菜非常惹味,如果配飯一流,食得辣好推薦試試👍🏼黃金荷葉包 $38/1(2隻起)荷菜包外皮炸得金黃酥脆,還有香噴噴肉絲條夾入其中,一口咬落有肉絲汁慢慢流出,滋味十足😋芥蘭豆皮 $88豆皮量多鬆軟,芥蘭爽口配搭好清新✨薄荷枇杷凍 $38最滿意甜品之一,枇杷凍甘甜,食完喉嚨好清潤!桂花陳皮燉雪梨 $48加了桂花特別清香,味道清甜,加了陳皮味道配搭得宜👏🏻
依家做緊海蠣節岩哂我口味

農家海蠣湯 $128
海蠣🦪脹卜卜,湯底份外顯得鮮甜。

鮑魚辣椒小炒肉 $158

黃金荷葉包 $38/1(2隻起)

芥蘭豆皮 $88
豆皮量多鬆軟,芥蘭爽口配搭
好清新✨

薄荷枇杷凍 $38
最滿意甜品之一,枇杷凍甘甜,食完喉嚨好清潤!

桂花陳皮燉雪梨 $48
加了桂花特別清香,味道清甜,加了陳皮味道配搭得宜👏🏻

2024-12-26 960 views
莆田荃灣廣場分店, 主打傳統福建菜 , 佈置以淺木色為主調 , 配上翠綠的竹樹點綴, 清麗雅緻 , 餐廳環境舒適 , 與朋友聚餐一個好地方。二人套餐A $498 (原價 $675)精美雙拼滷水豆腐拼筍片 , 滷水豆腐滑嫩入味, 充滿濃厚鹵水香氣, 筍片爽脆入味。福建聚寶盆 鮮味滿載的聚寶盆內有 Q彈海參 、 鮮味大蝦 、 充滿骨膠原豬手、 爽彈豬肚及內餡填滿肉碎大粒肉丸 , 材料相當豐富 , 配上奶白湯底 , 鮮香美味 , 啖啖是幸福的滋味 ! 福建特色海蠣煎 時令的海蠣 , 肉質飽滿,特別鮮甜, 剛剛煎起的海蠣煎,外層帶微微的焦香 , 咬開看到肥美的海蠣肉,內裡保持濕潤質地,蛋香濃郁,鮮香吸引。黃金荷葉包 刈包的外皮炸到金黃香脆 , 先將牛柳絲及洋蔥絲夾入,大口咬下去,牛柳絲鮮嫩多汁,油潤肉汁咇出,肉味香濃,搭配香甜的洋蔥,讓人忍不住想再來一個。興化炒米粉 傳統特色福建小吃, 米粉白如雪 ,細如絲, 充滿米香, 加上蝦粒 、 海蜆肉 、 炸花生、紫菜及香芹提鮮 , 令平淡的米粉 , 鮮嫩味濃 , 口感豐富 , 讓人喜歡 。鮮貝燴飯絲瓜 $98貝肉鮮甜,襯托了絲瓜的清爽,淡雅

二人套餐A $498 (原價 $675)
精美雙拼

福建聚寶盆

黃金荷葉包

興化炒米粉

鮮貝燴飯絲瓜 $98
貝肉鮮甜,襯托了絲瓜的清爽,淡雅清新, 簡單而滋味。

建蓮雪耳湯
滑潤的雪耳與清香蓮子, 入口清甜, 甜度剛好,滋補養顏的糖水

2024-12-24 714 views
今日晏晝嚟到位於荃灣廣場嘅莆田食飯,最近莆田就做緊海蠣節,又唔少特色海蠣菜式可以選擇。餐廳空間感十足,裝修好雅致。佢哋嘅海蠣餐牌仲有特價添。海蠣煎呢度菜式充滿蛋香,仲有唔少海蠣,真係鮮味十足。最難得嘅係佢唔會煮得太過油膩,所以都幾容易入口。芋香鴨芋頭煮得好入味,外皮香脆,炸粉唔會太過厚,鴨肉充滿肉香,仲有少少鴨油添。桂花陳皮燉雪梨依一個雪梨煮得好入味,加上有少少陳皮香味嘅點綴,令到成套菜式嘅味道更加豐富。農家擦粉依家個擦粉用上豬骨同埋雞熬製出湯底,入口每一啖都係充滿雞肉嘅香味。加上亦都有唔少嘅餸菜,例如蟶子等等,所以都幾豐富。整體嚟講,我覺得今餐嘅食物都幾有特色,加上價錢又唔貴,所以今日中午都有好多人嚟食。

餐廳空間感十足,裝修好雅致。佢哋嘅海蠣餐牌仲有特價添。

海蠣煎

芋香鴨

桂花陳皮燉雪梨

農家擦粉

冬天凍冰冰❄️想食返啲暖笠笠嘅嘢12月梗係又要食莆田啦!佢哋又有新menu啦😗今次都食咗唔少新野😚💫 九層塔香燜海蠣鮨味菜係今期推介之選,海蠣新鮮又多汁 ,份量仲好豐富🤠再配埋九層塔嘅香氣,口感豐富,真係越食越想食🥰💫金湯時蔬鹹蛋黃炒香皮蛋入湯,湯濃菜鮮😋蔬菜係金湯裏燙煮得剛剛好,保留咗蔬菜嘅鮮甜,喝落去暖胃又開胃😛💫糖醋大黃魚呢道糖醋大黃魚色澤誘人,魚肉鮮嫩多汁😇糖醋醬汁酸甜適中,當中帶有少少辣,唔食辣嘅朋友要注意吓🥸但食辣嘅朋友應該會食到欲罷不能😝💫興化炒米粉興化炒米粉係我成日食嘅經典😚份量飽肚得黎配料豐富多樣,每一啖都充滿咗美味同幸福感🥰鍾意食辣嘅朋友更加可以配埋佢哋推介嘅辣椒醬一齊食添😚💫建蓮雪耳湯呢碗建蓮雪耳湯清香醇厚,雪耳入口爽滑🤩湯汁清淡卻唔失滋味,飲完之後讓人感到身心舒暢😍
冬天凍冰冰❄️想食返啲暖笠笠嘅嘢
12月梗係又要食莆田啦!
佢哋又有新menu啦😗
今次都食咗唔少新野😚