2022-06-21
/H.O.P House on Peel🥂東南亞風🌴🌵小酒館🥃🥂🍸🍷.呢篇一直係諗到有一日好無聊先打🥹因為我地一行六人叫哂所有佢有嘅Main 仲加小食飲品 有排寫🤣🤣今日就係無聊個日!🥱餐廳係Soho區 要行啲斜路上去 夜晚呢區好有feel🥳好多唔同國籍嘅人係度chill+飲嘢🥂🥂所以好有旅行感😭🧳店內裝修以木、石🪨為主 俾人一種原野嘅感覺🌵🌴入面位置唔多 得三四張枱+bar枱 所以要book 位!Openrice book有折✔️✔️食物方面佢有四款main 其他就係串燒🍢小食🍟我覺得作為餐廳🍴食物種類較少 但作為酒吧其實就差唔多了!😋同埋佢嘅main不時會轉menu.🥬Thai larb lettuce wrap 💰HKD168呢個係肉碎生菜包!個肉碎偏辣🌶另外啲菜好乾淨好新鮮🤣份量方面大概可以包到8-10舊!Share食就最啱🌮🥩The crying tiger steak "seua rong hai" 💰HKD248係8安士嘅angus ribeye steak🥩🥩配左佢地homemade嘅泰式辣醬🇹🇭甜酸辣都好配合到 個牛扒本身有牛味 點個醬係一個點綴 令到件事更加有風味🤤🤤🍝
H.O.P House on Peel🥂
東南亞風🌴🌵小酒館🥃🥂🍸🍷
🍝 Thai basil chicken spaghetti 💰HKD158
Fusion左泰國🇹🇭香料🌱同意粉🍝
辣度啱啱好 意粉都炒得好香🙊
今次叫嘅份量係全份 有半份叫 我哋覺得全份都好少。。。係一人份量🥺🥺
🦆Lemongrass ginger baby pigeon💰HKD178
泰菜食乳鴿?係有啲奇怪🤔
個乳鴿唔係好多肉🥲不過炸得脆口 仲配有啲泰式魚餅 札肉 好似拼盤咁幾得意😎
🍢 Wagyu 💰HKD34
🍢 Pork belly 💰HKD32
以上價錢係一串價錢啊!💵💵
串燒燒得好香口 可能用料上乘啲 我覺得好食過街坊串燒店😋
🍟 To yum sweet potato fries 💰HKD78
佢個蕃薯條🍠唔係好實心 有輕飄飄嘅感覺🤣但變相就更加脆口 另配有個To yum醬點 好特別嘅配搭 但好好食好夾!😭
🥭Mango Sticky Rice 💰HKD78
芒果夠甜🤤份量就較細份 六個人食我地一人兩啖就食哂🤣🤣
🥂飲品就唔介紹!都係house white, 一般cocktail 但happy hour飲好抵!💰大概48蚊一杯
Location 📍
1️⃣ H.O.P House on Peel (中環)
中環卑利街63-63A號地下A號舖