2013-05-25
經常都見我老友上戴大量美食照片,問佢邊道有得食,佢話「道北工房」喎!聽都未聽過!原來係新開業嘅fusion餐廳!見最近自己又忙又攰,不如約埋三數好友聚一聚之餘再食餐好嘅。餐廳地點同環境都唔錯,重有少少私房菜嘅感覺,都幾private㗎。我老友係老馬識途,所以落單上菜次序一切都由佢拍板。頭盆係分別24、48個月嘅Iberico cebo同cecina de buey,我就鍾情後者,甘香!coffin bay、gillardeau都好基本,papin poget口感同味覺就給我一流嘅享受,順滑帶少許海水味。cherry stone大隻得嚟又無渣;4L鮮帶子分開幾小份,細細品嘗,有初戀甜嘅感覺!至於馬糞海膽、赤貝、牡丹蝦就唔特別講啦!主食係紐西蘭籃殼鮑魚,彈牙得嚟又唔煙靭!白酒煑mussel配garlic bread一絶!烤iberico de bellota,皮脆肉嫩!但青蘋果伴醬就有少少苦味,我自己就選cranberry sauce,一般得嚟勝在穩陣。7道頭盆、3道主食再加白紅甜餐酒同ginger雪糕,我想好快又再去多一次!friends,你話係嗎?
至於馬糞海膽、赤貝、牡丹蝦就唔特別講啦!