2008-05-19
五月十八(日)係吉野家食完午餐後想去深水埗買野。飯後想搵甜品食,早兩日先去左公和,食豆腐花意慾不大,於是揀左去松記總店度食糖水再行返過深水埗~其實搭巴士經過元洲街都成日見到松記,但今次都係第一次幫襯,可能較晏到達時不用等位就可就坐,看一看餐牌發覺款式很多,花多眼亂。最終選了幻彩明珠和芒果硫璃~幻彩明珠($15)松記招牌之一,由雜果和大西米、黑珍珠、涼粉再加芒果汁花奶組成。大集匯感覺,水果鮮甜,大西米、黑珍珠同涼粉都俾到足,配合埋芒果汁同花奶味道唔錯,成碗滿到拱起,只售$15,非常抵食~芒果硫璃($20)見到硫璃二字,覺得非常特別,所以叫了這個。硫璃係MENU中睇似西米,黎到時發覺比西米晶瑩通透得多。口感爽口,與西米煙韌好唔同,幾特別。汁方面有芒果汁及椰漿獨立分開以供食客自行調節味道~ 口感個人認為比西米為佳,加上芒果汁很不錯~ 但份量都幾多,加上汁比較杰身,兩個人吃一份也可以~松記給我既感覺唔止好食仲有抵食,除了以上兩款外,中式傳統糖水只係八蚊九蚊碗,真係非常抵食,難怪地點唔就腳都人流不絕~ 下次再試試其他款式~
幻彩明珠($15)
芒果硫璃($20)