2024-08-31
過江龍店一般比到人嘅刻板印象都係唔好食居多,不過呢一間肯定唔係。麵心國精選醬油拉麵🍜香味 (5/5) - 爆香!以香味來計係我暫時食過咁多店之中最好嘅。麵條 (4/5) - 中幼麵,直身,口感比較結實但唔係硬嗰種,配醬油湯係幾襯嘅。湯頭 (4.5/5) - 醬油味十足,帶蔬菜自然甜味,油度正常,鹹度我個人認為稍稍偏鹹但還算可接受範圍以內。最驚喜係佢加左炸香左嘅蔥,無論係對香味同味道兩方便都如畫龍🐉點睛👀!配料 (5/5) - 因為揀左精選,除左豬叉燒之外,佢仲有提供雞叉燒,而且兩者都係好食。特別係豬叉燒,佢雖然係用左腩肉位,但冇油膩感,一口size,一啖食晒成塊口感極之好!溏心蛋方面,顏色,型態,味道同生熟度亦係接近完美。佢配白蔥係一個好正確嘅選擇,因為關東風味配白蔥,關西風味配青蔥呢個係拉麵小常識。點去判斷一碗拉麵好唔好食,雖然可以從多方面去品評,不過我認為一個大原則:你食完之後,成碗麵比到你嘅印象同記憶點要夠深刻,同要有好想返尋味嘅慾望。而呢碗麵說真的,我晚上寫食評時已經諗緊幾時再去!🤣整體 - 值得推薦 👍👍👍👍👍
麵心國精選醬油拉麵🍜
麵心國精選醬油拉麵🍜
溏心蛋方面,顏色,型態,味道同生熟度亦係接近完美。
整體 - 值得推薦 👍👍👍👍👍
Other Info. :
另外一提,今日天氣炎熱,而我又响外面排隊未入得,女店員主動比左杯涷水我同我朋友🧑🤝🧑,呢一點令我對於服務方面比佢5粒星⭐,亦係我第一次比到咁高。