2022-08-30 248 views
前幾日因為今星期打風既關係,天氣非常悶熱,於迪士尼玩完成日已有餓意,想喺附近用餐,上網一搜尋就搵到呢間位於東涌喜來登酒店旁邊嘅西餐廳,見圖片同環境相當唔錯,所以就到訪一試。一到達已經覺得彷如去到外地旅遊,有幾間餐廳同店鋪自成一角,而且當日徬晚有夕陽加持,成個地方都非常有異國風情嘅感覺,雖然有其他餐廳,但以呢間面積最大,而且有頗多戶外座位,左手邊更加有幾張打卡嘅鳥籠座位,而且裡面嘅裝修亦非常有設計感,座位寬敞,令人感覺放鬆。 雖有餓意,但又因為太悶熱既關係胃口一般,只想享用清爽口感嘅食物,所以我哋分別點咗「三文魚他他($168)」,「半打生蠔($230)」同埋「香辣蟹肉魷魚墨汁扁麵條 ($168)」。三文魚他他口感清爽而且魚香味重,用咗Greek Yourt同檸檬汁作為調味,非常清新開胃。生蠔方面,蠔肉飽滿,質感偏爽兼具海水味,屬正常發揮。而三道菜裡面,香辣蟹肉魷魚墨汁扁麵條係最令我覺得驚艷,只用咗辣椒,洋蔥同埋橄欖油作主要調味,火候方面控制得相當唔錯,蒜同辣椒嘅香氣完整被橄欖油吸收,每條麵條都緊緊被包覆住,而且麵條彈性亦掌握得好,香氣四溢又惹味,辣度又夠勁,蟹肉肉質未算爽彈但亦不失鮮味

三文魚他他

生蠔方面,蠔肉飽滿,質感偏爽兼具海水味,屬正常發揮。
生蠔

而三道菜裡面,香辣蟹肉魷魚墨汁扁麵條係最令我覺得驚艷,只用咗辣椒,洋蔥同埋橄欖油作主要調味,火候方面控制得相當唔錯,蒜同辣椒嘅香氣完整被橄欖油吸收,每條麵條都緊緊被包覆住,而且麵條彈性亦掌握得好,香氣四溢又惹味,辣度又夠勁,蟹肉肉質未算爽彈但亦不失鮮味,完全有驚喜。擺盤上面亦花過心思,賣相同埋味道都頗為高質。
香辣蟹肉魷魚墨汁扁麵條

呢度整體氣氛非常悠閒,而且幾個外籍員工服務態度亦相當殷勤,令人有種舒適自在嘅感覺。

個人雖然平時比較少過黎東涌呢邊,但今次驚喜地發現呢邊有一間環境同食物都頗為高質嘅西餐廳,下次可以再訪!
2022-08-22
Type of Meal