2022-02-09
味覺旅行~ 和風真係好鍾意食拉麵。次次經過呢道,都見到人龍,難得今日竟然有位,即刻要試吓。辛辣拉麵$78🍜麵有得揀軟硬度,呢款湯麵仲會用日式粗麵條,可以沾更多湯,辛辣味以我唔係幾食得辣嚟講,會有少少嗆喉,但又好好味😆白湯豚骨拉麵 $68🍜呢款麵用幼麵,個豬骨湯唔似九州拉麵果種濃厚嘅湯底,但同樣好重骨湯味。兩款拉麵都配有一塊大叉燒,極厚身,目測差不多有1cm咁厚,特別之處係用火燒過,面層有少少焦香味,很特別,坊間拉麵店少見。個麵嘅軟硬度選了較硬,入口很彈,有咬口。👍👍煎餃子$28🥟一碟5隻,餃子底煎得很香,但又唔會食到一口油,非常亁身。👍其實呢度嘅沾麵都極有人氣,只係個人口味較喜歡食湯麵。聽到鄰枱食客都有讚沾麵個湯很香、濃稠度剛好掛麵,麵條能完全沾滿濃湯,入口滑捋捋,好好味。
辛辣拉麵$78🍜
白湯豚骨拉麵 $68🍜