2017-06-25 59 views
韓風咁盛, 連帶都習慣左又愛上左食韓國野, 今晚朋友帶我黎呢間韓國料理, 佢話幾年都得到米芝蓮推介, 值得黎試下.黎到有韓國人侍應, 亦有香港人侍應, 所以溝通唔成問題.係傳統既韓式店, 坐位有椅背, 唔洗下下坐油桶咁辛苦, 而且好寬敞, 唔會好迫. 抽風亦非常好.餐牌里有著唔同既韓式料理, 烤肉啦, 炒類, 鍋類選擇好多, 選菜其間侍應已經奉上前菜, 普通既餐廳多數3碟左右, 呢度多到係11碟, 雖然碟碟都細細碟, 但種類咁多非常有誠意.最喜歡白色果碟薯蓉, 好香薯仔味. 另南瓜果碟都好好味, 友人最欣賞碟魚仔, 唔硬又唔腥.友人係飯桶, 所以都要左個全州石鍋拌飯, 材料有牛肉, 菜, 冬菇等. 個鍋好夠熱, 所以牛肉帶生, 撈勻之後已經熟晒.雖然個鍋熱, 但D飯無變飯焦, 好軟熟, 就算唔加辣醬就咁食都好夠味.海鮮炒年糕, 份量之多有點嚇親, 年糕好多, 海鮮有蝦, 青口, 蜆, 八爪魚等等. 食落年糕好煙韌, 有嚼頭夠入味, 口感唔會一舊粉. 海鮮新鮮, 撈埋D汁都唔覺有半點腥味. 個汁算辣帶甜, 好易入口同開胃.韓國野又好鍾意食燒肉, 所以要個五花肉, 切好晒細細片. 脂肪跟肉

黎到有韓國人侍應, 亦有香港人侍應, 所以溝通唔成問題.
韓國野又好鍾意食燒肉, 所以要個五花肉, 切好晒細細片. 脂肪跟肉層次分明, 肉質嫩, 燒完好香, 口感唔肥膩.
仲有麵豉醬同生菜包住黎食, 麵豉醬一粒粒好香, 就咁點黎食都非常好.
食物夠新鮮, 感覺好正宗, 坐得舒服.
Type of Meal
Dinner