2021-03-31 216 views
專程過嚟試吓呢間潮州粉麵,差唔多午市尾聲唔使排隊剛好有兩個位。嗌左一碗魚蛋牛丸河$43,一碗魚蛋墨丸河$43,再加一碟牛腩豬手$120。價錢來講係算係偏貴少少,不過要再睇睇質素先可以再評論。等緊嘢食之際,見到枱上面有幾樣普通粉麵舖少有嘅,有冬菜,仲有兩種辣椒油,有小辣同埋大辣,幾細心。我就加咗大辣落我碗河粉度,真係幾辣,不過好香,落咗幾滴都已經好夠味。河粉幼滑煮得剛好,夾起嚟唔會爛晒,掛到湯,望落去少少透明,係幾高質嘅河粉。到主角,所有丸都好新鮮,完全冇雪藏味,魚蛋和魚片彈牙,冇腥味,牛丸好有牛味,但係就唔係好夠彈牙,墨丸真材實料,食到墨魚粒,不過都係略欠彈牙,但係整體味道唔錯,碗河粉仲加咗條芥蘭,湯底聽講話係用魚骨煲,有鮮味,我就連湯都飲埋,咁嘅質素喺香港已經少有,自從冇咗香港仔嘅謝記,都已經好難搵到好食嘅潮州粉麵,呢間已經算係比較接近謝記。反而呢度嘅牛腩比起魚蛋更加精彩,牛嘅部位好靚,有啲牛筋黐住啲肉,火候剛好,炆得好鬆軟,好多肉汁,值得一讚,相對豬手就冇乜特別。整體來講質素同埋價錢成正比,會再返嚟試其他嘢!
2021-03-31
$103 (Lunch)