楓林小館係一間主打傳統粵菜同精緻點心嘅餐廳,裝修以木系同地氈設計為主,帶出簡約又溫暖嘅氛圍,唔似一般高檔中菜館嗰種過於正式嘅冷漠感。餐廳雖然地方唔算大,但整體環境舒適,服務員亦非常細心,無論係推介菜式定解答問題都好有耐性,令人感受到一份誠意。以下係我們試過嘅菜品簡評:.百花蜂巢🐝炸得金黃酥脆,內餡係鮮甜彈牙嘅蝦膠,搭配炸米通作底,整體口感層次豐富。呢道菜作為開場非常驚喜,適合同朋友分食。.香茜叉燒腸粉 🌿腸粉皮夠薄滑,搭配香茜嘅清新味同叉燒嘅鹹甜,配埋醬油調味,簡單卻有層次感,係懷舊點心中嘅穩定之選。.鮑汁鳳爪 🐔鳳爪炆得入味,鮑汁嘅濃郁味道滲入其中,花生亦煮得軟糯。口感軟滑,啖啖濃香而且好有骨膠原感覺,成為每枱必點嘅經典之一。.XO醬炒腸粉 XO醬嘅鹹香提升咗整體風味,腸粉外層煎得微微焦香但唔會過硬,配埋脆口嘅豆芽,味道平衡得宜,係一款非常香口嘅小炒菜。.香煎蘿蔔糕 🍠外層煎得微焦,帶輕微嘅脆感,內裡係煙韌柔軟嘅口感。加入蘿蔔絲提升層次,整體鹹香適中,配少少辣椒醬更出色。.蟹籽黃燒賣 🦀燒賣嘅餡料鮮嫩多汁,豬肉同蝦仁比例恰到好處,頂層嘅蟹籽唔單止點綴得靚,更增添咗鹹鮮味,係懷舊點心嘅

百花蜂巢

香煎蘿蔔糕
香煎蘿蔔糕 🍠

蟹籽王燒賣
蟹籽黃燒賣 🦀
燒賣嘅餡料鮮嫩多汁,豬肉同蝦仁比例恰到好處,頂層嘅蟹籽唔單止點綴得靚,更增添咗鹹鮮味,係懷舊點心嘅好選擇。

杞子桂花糕
杞子桂花糕 🌸
清甜嘅杞子同淡雅嘅桂花香融為一體,啫喱質地軟滑有彈性,而且食落好冰涼清爽,作為最後嘅甜品係十分清新、解膩嘅選擇。

蘋果叉燒酥
蘋果叉燒酥 🍎
酥皮鬆化不膩好有雞蛋香味,內餡以叉燒同蘋果混合製成,甜中帶少少酸,不過蘋果味有少少淡,可以再加強,但整體創意同味道兼備。

醬皇金錢肚
醬皇金錢肚 🐮
牛肚炆得軟腍入味,醬汁鹹香濃郁但唔會太膩,每啖都帶有香辣嘅後韻,非常適合作為佐餐小菜。

白灼時菜
白灼時菜 🥬
白灼嘅做法突出咗菜嘅鮮甜味,配埋簡單嘅醬油調味,清淡又健康,食落非常爽口,係一款百搭嘅配菜。

總結 🌟
楓林小館以細膩嘅點心製作同用心嘅服務俘虜咗我哋嘅味蕾。每一道菜都能夠見到廚師用心調配食材,無論係經典點心定創新甜品,都有驚喜,令整個用餐過程更加愉快。價錢方面屬中等,不算太平亦不會太貴。呢度非常適合同事聚餐或者朋友吹水聚會,加上溫暖嘅環境,絕對係一個值得一試嘅中菜選擇!

#香港好去處 #楓林小館 #HKTaster #foodiehk #travelhk
Type of Meal
Lunch