2010-05-10
前菜4款 共$40 有牛筋好''林'' 和入味 ; 麻油苦瓜 唔太苦和尚算爽口 ; 右上角是荀菇 爽口 ; 雖然份量唔多總好過又是食花生和酸菜 xo 醬 都要成$40 就好唔抵 茶要成$16/位 貴冇上鏡的秘制炒牛河$90 有辣味但唔係好辣, 而且辣味炒得很平均, 牛肉''林''得來不會醃到冇咬口京烤骨 $90 的肉炆得好'林'' 而同台朋友對醬汁有不同意見, 有的認為醬汁唔夠濃, 有的卻認為個獻汁做得濃的話, 會似東坡肉咁金湯肉絲蟹粉絲件煎米粉 $120 煎米粉和金湯分開上, 的確是一個頗特別的菜式, 因為其他中菜店都冇食過, 但只會叫一次試過便算, 不是等別好/差, 金湯即是南瓜, 做法是一個湯羹內裏有白果, 肉絲, 菇, 蟹粉絲, 南瓜蓉咸甜味適中, 但米粉只有8小件 , 如果有12件就差不多, 因為唔夠米粉用來伴南瓜羹米粉煎出來的硬度適中是但 $88 即是海鮮蒸蛋白, 有咸蛋王在面, 帶子有鮮味(其實不只有帶子還有其他配料), 蒸得很滑 ; 我覺得這個菜是貴價版的翠塘豆付, 當然蒸蛋白難過蒸豆付, 而且翠塘豆付有個獻汁令到整個菜有咸味這個則
xo 醬 都要成$40 就好唔抵
茶要成$16/位 貴
金湯肉絲蟹粉絲件煎米粉 $120
米粉煎出來的硬度適中
是但 $88 即是海鮮蒸蛋白, 有咸蛋王在面, 帶子有鮮味(其實不只有帶子還有其他配料), 蒸得很滑 ; 我覺得這個菜是貴價版的翠塘豆付, 當然蒸蛋白難過蒸豆付, 而且翠塘豆付有個獻汁令到整個菜有咸味這個則沒有打獻
甜品: 鮮果盆 $25 ; 紅豆芒果涼粉 $28 ; 杏仁茶$28 (唔太甜) 芒果布甸 $28 是新鮮芒果但布甸整得硬左少少 ; 脆麻花 $18有6條但 因為唔鬆化和淋左
要預早訂的菜:
糯米釀雞翼 45/隻
真係好食 好脆的皮, 糯米食入口唔沾牙, 有味但不會過咸, 而且只是一口小糯米的份量,食入口感覺精緻, 骨子
杏汁豬肺湯 例 $280 有六至七碗, 唔腥 豬肺和煲湯的肉 都夠''林''
招呼 : 有禮, 週到
環境 : 雖然地方不是很太, 但臺與臺之間的距離不會太近,但裝修冇乜特別