2022-07-04
龍寶一向都有不同優惠時段及優惠食品。我地一行3位女士,在12點45分已經到達酒樓坐好,茶都未沖就立即寫紙落單,因為諗住趕得到食1點前落單的優惠XX炒麵($42.8),寫好落單紙要1炒麵及2點心,就立即比酒樓阿姐落單,我地仲叮囑酒樓阿姐快啲落此單先,我地會再睇其他正價點心的。之後加了3個正價點心。當我地一共5個點心都食完,炒麵都未黎喎,我地就同番幫我地落單果位酒樓阿姐講,頭先我地1點前落單的炒麵仲未有,呢位阿姐去睇機話我地無點過炒嘢,仲話邊過幫我地收點心紙。我地3人好一致話...咪就係你收左我地張落單紙囉(由於她又高又瘦,外型好容易被認出),但呢位阿姐堅持話自己無收過我地張點心紙,仲問其他阿姐有無收過我地枱張點心紙,我地話一定係佢收左張紙,但佢仲話機唔見我地1點前有落單,她語氣雖然禮貌,但態度“強硬”話唔關佢自己事。仲叫我地重新點過炒嘢幫我地跟,我地問係咪可以有番1點前優惠價先,佢話1點前截晒單啦。我地立即嬲嬲話...如果我地1點前無落單,呢2款優惠點心點黎架,好明顯有收過我地張點心紙,而係落漏左炒麵啦。當我地要求她搵番我地張點心紙,佢又話入左單搵唔番張紙。我地話點會落左單搵唔番張紙吖,
當我地一共5個點心都食完,炒麵都未黎喎,我地就同番幫我地落單果位酒樓阿姐講,頭先我地1點前落單的炒麵仲未有,呢位阿姐去睇機話我地無點過炒嘢,仲話邊過幫我地收點心紙。我地3人好一致話...咪就係你收左我地張落單紙囉(由於她又高又瘦,外型好容易被認出),但呢位阿姐堅持話自己無收過我地張點心紙,仲問其他阿姐有無收過我地枱張點心紙,我地話一定係佢收左張紙,但佢仲話機唔見我地1點前有落單,她語氣雖然禮貌,但態度“強硬”話唔關佢自己事。仲叫我地重新點過炒嘢幫我地跟,我地問係咪可以有番1點前優惠價先,佢話1點前截晒單啦。我地立即嬲嬲話...如果我地1點前無落單,呢2款優惠點心點黎架,好明顯有收過我地張點心紙,而係落漏左炒麵啦。當我地要求她搵番我地張點心紙,佢又話入左單搵唔番張紙。我地話點會落左單搵唔番張紙吖,如果係...我地話枱上啲點心我地無落過單都得啦。此時佢見我地3個都靜晒,無人想再同佢講嘢,佢就話...咁係我地錯...唔好意思,你地再睇下點其他嘢食啦。
我地真係嬲到都唔想再點嘢食,最後我地立即攞起張單埋單走人。5個點心連埋茶位,埋單要$150,三個人一啲都唔飽。
P.S. 呢位高瘦阿姐,堅持自己諗法,態度極有問題(賴皮)。