平日同同事食lunch,都會經過樂軒台一帶家庭式餐廳,剛剛見到一間比較新派裝修嘅台式飲品小店,即時引起我地嘅注意。雖然舖位細細,但感覺佢地整野飲間局都算齊全,而且見佢地冲茶用明治奶,感覺用料都算有誠意我地分別叫左3杯飲品:1. 值得飲⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5粒星 黑糖瀑布珍珠鮮奶($28)建議叫無糖或微糖,咁就可以令到黑糖珍珠本身蜜甜搭配鮮奶,甜度岩岩好。而鮮奶搭配沖淡左黑糖珍珠嘅黏膩,珍珠就唔會太黏牙:)2.左:班蘭奶蓋加炭焙烏龍($19) 值得飲⭐️⭐️⭐️⭐️/4粒星先講價錢,真係抵到無得輸🙅🏻‍♀️!已經加左$3奶蓋,兩杯價錢都喺$25 budget內,可能新開張優惠缘故~原先想叫原味芝士奶蓋,但店員推介班蘭味,飲落奶蓋多左份清香唔算太漏,而不失烏龍茶本身應有茶味3.右:班蘭奶蓋加萱武青茶($22)值得飲⭐️⭐️⭐️/3粒星同事話飲落青茶有少少回甘,飲完喉嚨感覺淡淡清甜。後記:奶蓋沉得唔算太快,雖然佢地店員有溫馨提示話:盡快飲保持最佳味道,但我試過就算放耐左D,奶或茶都無淡味到!算有D驚喜另外見到響茶都有細心位,就係杯蓋做左旋轉型方便飲用,完全無因為飲管影響奶蓋層次味道之煩惱。值得一讚👍🏻下次

我地分別叫左3杯飲品:

1. 值得飲⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5粒星
黑糖瀑布珍珠鮮奶($28)
黑糖瀑布珍珠鮮奶

2.左:班蘭奶蓋加炭焙烏龍($19)
值得飲⭐️⭐️⭐️⭐️/4粒星

3.右:班蘭奶蓋加萱武青茶($22)
值得飲⭐️⭐️⭐️/3粒星

同事話飲落青茶有少少回甘,飲完喉嚨感覺淡淡清甜。

後記:

炭焙烏龍加班蘭奶蓋

下次會再試下其他款果茶先
2019-02-27
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
$25 (Other)
黑糖瀑布珍珠鮮奶
炭焙烏龍加班蘭奶蓋