2021-06-09 174 views
今日同屋企人去咗尖沙咀睇醫生,睇完之後就想搵一間好味嘅中菜廳,陪老人家好好地嘆吓茶🍵之前一直都想來戲曲中心☺️貪佢人少少,環境清靜但高雅,上網一查就搵到呢一間滿樂中菜🍲喺戲曲中心正門入去,有一條好大嘅扶手電梯,搭上去喺由手邊就會見到呢一間餐廳嘅正門😜餐廳裝修以不點同深淺嘅綠色為主調,望落去非常之舒服。牆上面就有手繪鮮花🌸嘅圖案,配上碟嘅形狀,好有藝術風💫💜例牌叉燒個汁係好味,但係叉燒就偏瘦,食入口覺得好難咬開,有少少嘥咗😅💜白汁豬肺湯侍應推介我哋飲呢一款湯,都要成$88一碗㗎,不過屋企人飲完話覺得幾好,而且呢個都算係心機菜,出邊唔係太多餐廳有做,因為洗呀等啊功夫都唔少,所以都算值回票價嘅!💜沙嗲乾炒牛河味道正常,唔辣,唔算太過有驚喜,河粉偏濕,不過牛肉份量算多💜炸蘿蔔餅好味!香好嘢係我至愛,夠脆,配辣醬一流!💜炸兩呢一碟點心係全餐飯最難食嘅😞炸兩係一啲都唔脆,係好硬、好難先咬得開😩唔明白點解會比呢一碟點心上枱⋯⋯💔💔💔💜流心奶黃包,後邊係眉豆茶果奶皇包有少少中伏,因為個表皮好難咬得開☹️好似擺咗好耐咁😞反而茶果好有驚喜,新鮮蒸起,非常軟身,眉豆蓉飽滿又好香😁👍🏻💜燒腩仔個人覺得呢個又幾好食

💜例牌叉燒

💜白汁豬肺湯

💜沙嗲乾炒牛河
味道正常,唔辣,唔算太過有驚喜,河粉偏濕,不過牛肉份量算多

💜炸蘿蔔餅
好味!香好嘢係我至愛,夠脆,配辣醬一流!

💜炸兩

💜流心奶黃包,後邊係眉豆茶果

💜燒腩仔
個人覺得呢個又幾好食喎!表皮夠脆,入邊嘅肉夠軟滑😜

食後分享:
1️⃣先講價錢,我哋一行四人,買單大概$800多啲,唔算平。不過消費滿$400 ,就送2個鐘免費泊車。如果係同老人家一齊嚟,要車出車入嘅話,尖沙咀都唔易搵到地方,呢度都算係一個好選擇🤘🏻

2️⃣食物質素可以接受,當然可以再提升多啲啦!

3️⃣真心值得一讚嘅就係服務質素☺️飲茶全程我哋唔需要自己追加水,侍應已經好主動咁上嚟幫我哋收碟、加茶、加水等等,招呼非常貼心!

2021-06-05
$220 (Lunch)
Celebration
Father's Day