呢間貴為桔梗嘅姊妹店 一開張已經見到勁多foodie有介紹😆終於約到成班frd一齊去😛今次就去左位於觀塘一間商廈嘅一樓!舖頭面積好大 有outdoor位可以坐 裝修偏向係藍棕調木頭feel🤍我地就揀左坐outdoor位 有好大個rooftop 而且會見到有bartender即場調酒🥳比較似一間rooftop bar indoor就反而係cafe感比較重! 呢間同桔梗一樣都係主打台式西餐 晚餐限時90分鐘😬🔺干貝燻鮭蘆筍燉飯 $178評分:8.5/10全部frd一致認同呢個真係好好食!😋白汁蘆筍本身就係一個唔會出錯嘅combo 味道夠香濃 燉飯軟綿有咬口🥰唔會比汁浸到濕曬 干貝外層有輕微燒過嘅痕跡 食落彈牙鮮甜👍🏻份量都唔細 而且有幾塊薄切翠玉瓜 爽口解膩 呢個真係值得一試!😚🔺台灣風味牛肉千層麵 $148評分:8/10表面芝士味濃郁 本身以為係典型嘅千層麵 但竟然食到麻辣味😳相信呢個就係佢嘅台式風味! 整體調味適中 唔會過鹹 牛肉味都突出 算係有驚喜嘅一道菜🤘🏻🔺龍蝦蟹肉香草沙拉 $158評分:7/10上碟個下比佢個擺盤impress到🤩跟住都抱住好大期望 但食落又有少少平平無奇🤥似係

🔺干貝燻鮭蘆筍燉飯 $178
評分:8.5/10
干貝燻鮭蘆筍燉飯

🔺台灣風味牛肉千層麵 $148
評分:8/10
台灣風味牛肉千層麵

🔺龍蝦蟹肉香草沙拉 $158
評分:7/10
上碟個下比佢個擺盤impress到🤩跟住都抱住好大期望 但食落又有少少平平無奇🤥似係一個牛油果蕃茄沙律 牛油果仲係好生 唔夠軟熟 入面混左少少蟹肉 但唔認真食都唔算好食到🤧表面有少量三文魚籽令口感豐富左 龍蝦份量大家自行定斷算唔算多 呢個價錢黎講食到都唔錯 唔會有雪藏味 都算爽口彈牙😬整體味道唔差 但冇太大驚喜
龍蝦蟹肉香草沙拉

🔺經典風味炸雞 $128
評分:7/10
Order個陣以為係炸雞粒 點知黎到係炸雞排 炸層粉漿唔算厚 但比較鬆散🤭一切基本上就分開曬 調味唔算鹹但偏油膩 好彩另外搭配左2個sauce 分別係台灣版嘅美乃滋同香菜優格味味🤩雖然食落去同個味好似有啲分別 但都可以解膩同換下口味 🥳

經典風味炸雞

🔺餐包 🥖
野食黎之前都送左每人2塊嘅餐包 比起食個啲牛油餐包 個人更加鍾意食呢種比較健康嘅麥包🥖煙韌鬆軟得黎中間食到少少橄欖嘅香味 算係幾特別嘅一種👍🏻

餐包

🔸人均消費:$250
🔸食物質素:7.5/10
🔸環境+打卡指數:8.5/10
🔸服務:8.5/10
🔸Encore指數: 7.5/10
Other Info. : 最後想講員工service大致上都幾好😚坐outdoor位 中途差唔多有少少落雨個陣 staff都主動行埋黎問我地需唔需要幫我地轉位😛而且order個陣聽到我frd話有蚊咬 都好快手比左個蚊香我地😁真係加分 食物質素整體都唔錯 不過份量就較小 單價都比較高 性價比就偏低 但都係值得一試😉
2021-04-28
$250 (Dinner)
干貝燻鮭蘆筍燉飯
台灣風味牛肉千層麵