2017-07-02
黎到銅鑼灣先醒起今日有遊行活動,成街都好多人,不過都冇阻我今日相約朋友睇戲食好西嘅心情😁 係附近戲院睇完盜墓迷城,原來都有啲驚慄,睇到我成場戲都好肉緊,睇完即刻要搵食黎放鬆下,除咗食好西我真係諗唔到其他更好嘅舒緩心情嘅方法😄(本身為食就真)依家香港地舖租金貴,越來越多餐廳選擇做樓上鋪,其實我個人無咩特別取向,最緊要係食物衛生、乾淨企理、廚房通風做得好!鱈卵屋我同朋友都係第一次來,鋪頭size唔大,但好cozy又坐得舒服👍👍香港好多餐廳而家都分時段制,亦都唔方便坐得耐,反而呢度係約埋三五知己傾計享用美食嘅好地方。👭👬呢度食物質素很好,我哋兩個人簡單叫咗兩個刺身飯、燒銀雪魚、我朋友最愛吃嘅蛋卷、同埋share一個甜品~😋每樣野都己有驚喜,特別有幾樣係坊間未食過😆個飯都可以有幾種食法,睇得出餐廳都好有心思去諗出黎,而且刺身都好足料~希望香港會有更加多餐廳可以咁有心思,研創一啲特別好食嘅菜式!呢間餐廳仲有零售去賣一啲魚子醬嘅產品,不過我都係唔相信自己嘅烹飪技巧,想食明太子嘅話我諗我都係會再嚟鱈卵屋食😜🤗