2023-05-08 299 views
好多人去此餐廳原因, 是Mirror 成員阿Jer開的餐廳, 但我就是被它的裝潢而衝進去的。我不是鏡粉, 就找了個鏡粉朋友一齊去打卡。此餐廳位置不是會常去的位置, 四周都是各大新樓盤的地盤, 真是特別要去此餐廳才會去那地方, 好彩由啟德站行過去只是10分鐘左右。星期五晚上六點多去到, 店舖不大, 好彩兩人不用等位。坐位可以分為4個區。首先, 門前有一張長長原條木樹幹做的長凳, 客人可以選擇坐此長凳, 職員會搬小枱子出去作用餐之用, 當時見到有帶小狗的食客就坐在出面。第2個區, 入到店內, 左手邊有棵豎立的大樹根, 圍著有透明的坐位, 配小枱子, 人少的可以坐那邊, 比較有feel,背面有一幅好值得欣賞, 綠白色的大畫, 有點似pouring painting, 真是打卡一流。第3區, 是高凳bar 枱區, 張bar 枱又是不得了, 是用木做basic, 上面似是用了綠色透明膠質物料, 最面的一層似是滴膠, 當然有做了點花紋, 不過部份位置都可以透到下層的木, 都是用了綠色, 跟畫作互相呼應。Bar枱可以看到沖咖啡過程。最後第4 區是普通方枱,適合人多。輪到食物方面, 二人叫了一個主食,

最後第4 區是普通方枱,適合人多。
輪到食物方面, 二人叫了一個主食, 一個小食, 兩杯飲品, 兩個甜品

▶️脆炸魷魚圈
即叫即炸, 夠熱夠脆, 味道都好好, 配有沙沙醬, 不錯, 唯一挑剔的是魷魚的皮比較難咬斷, 廚師可以炸前先去掉比較好。

▶️燒雞半隻併薯菜
燒雞比想像中大件, 皮有少少脆, 肉嫩入味, 煮熟程度剛剛好。薯條都多, 是幻幼身薯條, 都是熱熱的即炸。

▶️仙人掌撻
造形真是打卡able, 都幾像真仙人掌。綠色是脆皮的糖衣, 入面是musses, 不算好甜。撻底好硬身, 好難切開, 入面是硬實的朱古力cream cheese入面夾有拖肥醬, 個人不喜歡, 揵底比較甜, 整體味道一般。

▶️樹頭蛋糕
朱古力薄片片圍著蛋糕, 朱古力薄片味道不錯, 但朱古力味可以再濃一點。切開入面是比較乾身伯爵茶蛋糕, 食到有茶香味, 但是蛋糕非常乾及鬆散。中間有一層麻薯, 佔滿整個圓形平面,非常難切開,而家非常甜。

整體來說,兩款甜品都非常失望,名乎其實好睇唔好食。但咸食是不錯的,燒雞值得推介。餐廳裝潢都值得去打卡。