2020-09-06 402 views
早幾日想食芋頭西米露,屋企樓下無選擇情況底下幫襯左間包羅萬有的小食店。心裡面雖然已經打底知道樓下唔會有味食,但食嗰吓仲一樣覺得中伏。點伏法?咪係西米還西米,芋頭還芋頭,兩者完全無交流無融和,伏伏伏。算叻,小食店不能要求太多。今晚食完飯經過糖水舖,話晒有十間八間分店,心諗普通中式糖水呢啲基本嘢應該無甩拖。點知⋯ 伏伏伏 伏伏伏⋯ 直昇機起飛喇!點伏法?屋村樓下包羅萬有小食店就話無廚房,每樣嘢都係來貨加熱買啫。你糖水舖嚟架,芋頭西米露呢啲基本嘢你竟然都做得唔好?!西米同芋頭根本無一齊煮過,芋頭唔粉唔淋,又無芋泥,睇張相已經解釋晒 —— 芋頭起角架!依家食泡菜呀?有無煮過架?芋頭煮過條邊一定會糊化。唔好同我講芋頭唔當造呢啲藉口,作為一間糖水舖,來貨唔靚應該就直頭停賣呢樣嘢。成碗嘢,西米還西米,芋頭又唔淋,花奶還花奶,椰漿少到真係唔知有無落過。幾樣材料無融合一齊,有如車仔麵㨂配料。咁整出嚟真係侮辱咗芋頭西米露呢款菜式!希望集團老細好好反思一下。

椰汁芋頭西米露
TakeAway