2017-02-16 2623 views
食來食去都係上海菜、日本菜、潮州菜好悶呢!上網搵下有附近仲有咩食先得,原來係 V-City 有多間餐廳架喎,完全唔知道,喜見女朋友最愛的泰菜梗係即刻到訪啦。早一點到攞位係常識啦,唔洗等即入死角二人迷你檯。又係頂手頂腳迷你檯?無辦法,都要照坐啦!不到 5 分鐘女朋友到喇,竟然有卡位轉?原來經理係以前舊同事,真好采。細閱一下 menu,好多菜色都想試呢!有泰菜有新加坡菜,冬陰功、喇沙、紅黃青咖哩、等等。小食併盤,雞牛豬串燒各一。味度平平而單調,質地偏乾不討好,沾上甜甜沙嗲汁還可以。昇華的蝦餅,有驚喜!做法特別,出乎意料,有點廣東點心色采。腐皮蝦餅勁鬆化,蝦膠超鮮超彈,雖略油膩但可口無比,讚!越南春卷,肉鬆偏淡,存在感微弱,一試無妨。雞中翼,極普通的味道,外油內乾,平平無其。泰式鳳爪,鳳爪爽彈脆極可口,味酸濃濃散發 BB 辣,不嗆不過強,夠凍夠冰涼,好食過大尾篤芭堤雅。馬日拉盞炒雜菜,女朋友係植物人必定要多菜少肉,黎碟炒菜唔少得!無通菜?退而求其次炒雜菜吧。菜芯、黃芽白、草菇、甘筍、珍珠筍,配搭使人失望,味道平平,微香微甜,極為一般。青咖哩魚柳,腦海中閃過咖哩,好想一試。女朋友突然向經理查詢

青咖哩魚柳,腦海中閃過咖哩,好想一試。女朋友突然向經理查詢有否推介,稱紅咖哩牛腩正喎。但女朋友唔食牛的,而且其實我心目中早有選擇,搞到有點尷尬囉。

魚柳那麼少呢?翻弄一下,原來全部躲藏係水底,整條青衣柳份量,滿足滿足。青咖哩椰奶甜美幼滑夾雜微辣,香滑唔太甜唔黏唔過份,非常啱我口味。魚柳略煎香口,厚薄剛剛好滲著魚汁。

肉質嫩滑不腥,大大舊連汁撈飯,驚喜難得好好食呢!忍不住通通給我消滅,白飯也無得幸免。女朋友稱對咖哩不大興趣,只試了一小口。得我一個人食,那我就唔 order 啦。

原隻椰青,平凡無特別。無酒牌但可以自攜,當然算啦。

紫米露,暖笠笠送到,我唔食甜品的,免強試了一口,可以可以。
小食併盤
小食併盤
泰式鳳爪
馬日拉盞炒雜菜
原隻椰青
紫米露
2017-01-08
$200 (Dinner)
  • 泰式鳳爪
  • 蝦餅