2010-07-31 51 views
好耐無食過吉野家, 其實我覺得吉野家以連鎖黎計係唔差的, 當然不同鋪會有參差, 但整體黎講都係不錯今日同老婆異口同聲話不如食吉野家, 坐底, 見到有新野:椒積牛肉飯 & 夠薑牛肉飯? 原來只是grimmick, 其實只係本來的牛肉飯, 再係上面自己加辣椒或薑片, 情況就等於shake shake薯條一樣, 不能否認係幾有諗頭既去到俾錢, 才真係發現真係有新野 - 咖哩牛肉飯, 就試新野吧, 最後就叫左一客咖哩牛肉飯餐, 一客和風牛肉飯餐, 同一客金菇牛肉串其實, 三樣都係萬變不離其宗 - 都係果d同肥牛差不多的牛肉是也。和風牛肉飯是水準, 吉野家的牛肉很聰明, 薄切再加上少少的肥肉連住, 令到就算老左都唔覺, 吉野家最好係可以追加牛肉汁, 其牛肉汁撈日本米, 真是鎮店之寶, 百吃不厭老婆口痕, 拎左包辣椒試下, 細細包辣椒, 就好似杯麵既調味粉一樣, 放上去撈均便可。如果食正辣椒都幾辣, 第一次食辣牛肉飯, 感覺幾特別, 但試一次便夠了, 薑片只是普通壽司酸薑, 更加提不起我的興趣, 我還是覺得原味是最穩陣咖哩牛肉飯也是同一類牛肉, 只是在飯的另一半淋上咖哩汁, 牛肉就不多提了, 反而

咖哩牛肉飯也是同一類牛肉, 只是在飯的另一半淋上咖哩汁, 牛肉就不多提了, 反而那咖哩汁杰了點, 也沒有日式咖哩那獨特的香味, 雖不致難食, 但也不會encore。咖哩汁裡的薯仔和紅蘿蔔都過腍。吉野家的優勢在於雖然是快餐店, 但其牛肉始終保持水準和不似煮過的龍的貨色, 但這個咖哩完全暴露了快餐店的弱點, 還是那句 - 原味最穩陣

金菇牛肉卷是跟餐+$8的, 坐底無耐已經凍左, 可想而知也是整定, 金菇幾爽, 牛肉也是同一類牛肉, 以一餐飯黎計真的too much啦, 不過$8黎計都算幾抵

跟餐飲品要左麵豉湯, 吉野家麵豉湯一向足料濃味, 呢度也不例外, 不過我的那一碗有點過咸, 未知關唔關夜晚食到水尾事呢?

呢一餐, 感覺是這一家吉野家在水準之內但也沒驚喜, 但還是那一句 - 原味最穩陣, 椒積、夠薑、咖哩, 還是試過算了
咖哩牛肉飯, 咖哩汁過杰又不香
金菇牛肉卷
和風牛肉飯
麵豉湯, 足料但過咸
只要開口就可以添既牛肉汁
椒積、夠薑、咖哩
2010-07-28
$36 (Dinner)
和風牛肉飯
只要開口就可以添既牛肉汁