2008-07-02
依排天氣唔多好,間中整場驟雨,仲要勁大嗰隻,次次都打波先哩落雨,好無癮!遇啱有老友生日,一於慶祝慶祝食番餐,消消悶氣,既然消悶氣,就搵間好食D嘅,有人氣嘅,就金山啦,一於食豪少少咁話!一行五人,揀咗上棲位,(金山除地鋪,二、三樓都有鋪位),貪佢稍為靜局D,不過,一到8:00pm旺場時間,都係變番嘈嘈閉架喇。五個人,六個餸,夠晒啦!為顧及各人偏好,又唔可以叫晒海鮮,咁就先嚟個小食食住先,沙薑雞腳,可惜我哋唔好酒,如果唔係送住啤酒「lun」雞腳,幾爽呀!一路食住個雞腳,一路諗叫乜!諗掂!肉類,叫咗個雲英雞(又係雞,有老友真係好鐘意食雞)同黑椒牛柳粒。個雞夠嫩又夠味,果然雲英未嫁,不過老實咁講,又嫩又滑嘅雞好多地方都食到,依度嘅又未至於「氹」一聲好特別!而個牛柳粒好軟腍,但又唔似用梳打「嗱」到鬆晒咁,食落無渣,惹味夠鑊氣。蔬菜類,勝瓜浸煮貴妃蚌,無咩意見,OK囉!輪到海鮮類,椒鹽瀨尿中蝦同豉椒炒蟶子皇!前者真係幾正,蝦身好大隻吓,啖啖肉,椒鹽爆炒非常入味,又無過鹹,夠香口;相反,個蟶子皇其實都唔錯,但稍為失色少少,豉椒都惹味但唔及椒鹽咁搶,而蟶子皇無咁有肉地,又唔算好爽身,感覺差少少。飯後送
蔬菜類,勝瓜浸煮貴妃蚌,無咩意見,OK囉!
飯後送糖水,綠豆沙,都有食。不過,食完金山再過斜對面嘅松記整多碗,咁先至完美!