2018-09-21 216 views
近中秋了,果日問老豆及老媽子想去邊度食飯,老豆話想食火鍋,老媽子話想食大閘蟹。兩樣野雖然風馬牛不相及,但好彩我平日出街食飯多,好快就搵到個地方滿足晒兩位老人家。今次就帶佢地黎太子呢間四季文昌啦,喺荔枝角道維景酒店對面。港鐵太子站行過黎都係5分鐘,非常方便。呢期做緊期間限定,日本大閘蟹,每隻只係$38,認真吸引。上完樓梯就見到呢個佈置,好有中秋氣氛呀,最啱同朋友影相/打咭之用。餐廳佔地全層,地方夠大,所以4個人都可以比張大圓檯你,可以坐得舒舒服服。呢度主打海南文昌雞,又名蔡氏雞,是廣東八大優良雞種之一。文昌雞出名肉質鮮嫰,雞味濃郁,用黎火鍋簡直一流。我地用海南文昌雞放入椰子水裡煮7分鐘,雞肉滲入淡淡椰子香味,健康又美味。而且雞肉又唔會「鞋」口,7分鐘應該係經過精心計算過嘅。呢個四季牛肉拼盤有--A4和牛肉眼、黑安格斯牛小排、手切安格斯牛頸脊、牛舌粒、牛柳粒。全部都係頂級牛,而且紋理分明,食落更係肉味香濃,口感十足。平日火鍋都會叫啲零吞或者水餃之類,但喺呢度我地ORDER左呢份蟹粉鮮蝦水餃,每隻都十分巨大。咬落除左鮮蝦嘅味道之外,仲有濃濃蟹粉味。新鮮墨魚滑沾滿粒粒蟹籽,夠晒彈牙,旁邊的白色

今次就帶佢地黎太子呢間四季文昌啦,喺荔枝角道維景酒店對面。
港鐵太子站行過黎都係5分鐘,非常方便。

呢期做緊期間限定,日本大閘蟹,每隻只係$38,認真吸引。

呢度主打海南文昌雞,又名蔡氏雞,是廣東八大優良雞種之一。
文昌雞出名肉質鮮嫰,雞味濃郁,用黎火鍋簡直一流。

原味火鍋文昌雞鍋(1隻)
而且雞肉又唔會「鞋」口,7分鐘應該係經過精心計算過嘅。

四季牛肉拼盤
全部都係頂級牛,而且紋理分明,食落更係肉味香濃,口感十足。

蟹粉鮮蝦水餃及日本直送野菜籃
咬落除左鮮蝦嘅味道之外,仲有濃濃蟹粉味。

蟹籽墨魚滑
新鮮墨魚滑沾滿粒粒蟹籽,夠晒彈牙,旁邊的白色蟹仔則盡顯廚師刀功之利害。

期間限定嘅大閘蟹,共有4款口味,分別係紫蘇葉、龍井、薰衣草及菊花,
蟹膏及蟹黃都相當美味,食完感覺非常滿足。

飲品方面,我地揀左鮮搾西瓜汁、菠蘿沙冰仲有椰青,全部都夠晒冰凍,一邊火鍋,一啖凍飲,爽呀

海膽蟹粉煲仔飯

最後黎埋呢個海膽蟹粉煲仔飯,一上檯店員就溫馨提示我地焗一焗個飯先。
幾分鐘後再打開,嘩啲香味撲鼻而來,然後將海膽同蟹粉撈一撈,
令到每粒飯都沾有海膽蟹粉,更覺美味。
Type of Meal
Dinner
原味火鍋文昌雞鍋(1隻)
四季牛肉拼盤
蟹粉鮮蝦水餃及日本直送野菜籃