2020-08-17
講開湯麵即刻諗起<<小娘惹>>嘅laksa!!! 位於鰂魚涌嘅呢間黃店真係 #OhMyFoodBae_OMGhohoMEI💛 兩個月前食完到今日都一直念念不忘🤤應該係食過暫時最高質嘅星馬菜🇸🇬 ✨⚠️留意返小店只做午市(12:00-14:30) 上次去之前冇check清楚差少少就摸門釘❗️好彩老闆娘好好人 知我地去緊叫我地慢慢話等埋我哋先收爐😭 平時嘅長龍店今次可以直入包場😎 但就覺得超唔好意思 所以想食嘅話都係早少少喇~【招牌娘惹海蝦喇沙】一上枱已經聞到陣陣椰香味🥥 湯底濃而不膩 微辣不嗆鼻🌶 椰奶令湯入口順滑🥄 無諗過喇沙可以用creamy黎形容😋 麵底用上正宗摻摻麵(彈牙油麵mix索湯米粉)🍜 配料超足有哈哈哈三隻大蝦🦐魚片豆卜半隻蛋🥚食食下發現寶物沉歸底🐚 竟然仲有超少見嘅螄蚶 🦄獨媽媽一見到就雙眼發光🤩 最後成碗清曬🤭 唔食海鮮嘅話可以揀深海魚蛋喇沙🍢 湯底都係一樣㗎🤗💰$70【檳城白咖喱湯米粉】罷食沙嗲🙅🏻♀️收嗲王😌之後就冇食過白咖喱豬扒飯🤡 白咖哩湯seems伏味濃🤔 見冇乜人介紹就試試佢😈 點知個湯底超級好味😱 唔好睇個湯白白地冇咩色以為佢
⚠️留意返小店只做午市(12:00-14:30)
【招牌娘惹海蝦喇沙】
💰$70
【檳城白咖喱湯米粉】
罷食沙嗲🙅🏻♀️收嗲王😌之後就冇食過白咖喱豬扒飯🤡 白咖哩湯seems伏味濃🤔 見冇乜人介紹就試試佢😈 點知個湯底超級好味😱 唔好睇個湯白白地冇咩色以為佢冇料道😶 佢個濃郁度同喇沙有得fight🤩 中意椰子嘅你🥥 一定要嗌呢個❗️米粉索曬啲椰漿咖喱湯🍜 食落去完全唔會膩🤤 魚蛋彈牙豆卜多汁有咬口💦 個人中意呢款多啲🥰
💰$66
【巴東牛肉配白飯】
呢個好有驚喜💥第一次食巴東牛肉覺得有啲似咖喱牛腩🍛 用上牛面頰肉加入椰奶香料熬制🥘白飯粒粒分明加炸蒜增加口感🍚中意倒米嘅我都添咗兩碗✌🏻因為個汁真係太送飯🤤
💰 $66
【金榜去骨海南雞】
雞嫩滑但配白飯。完
💰$68
午餐會附送羅漢果茶🥃清清喉嚨大滿足😋
斑蘭焦糖燉蛋都好吸引🤤 但之後去攀石驚飽得滯冇試到🤢 同埋難得去鰂魚涌想留quota試@healing_bakery 麻糬泡芺🤩 遲啲會岀review喔~ Stay tune🥳
#OhMyFoodBae_quarrybay
#OhMyFoodBae_malaysian
#OhMyFoodBae_OMGhohoMEI
#OhMyFoodBae_yellow
📍小娘惹
鰂魚涌海堤街18號地下D9號舖