2019-07-31 2083 views
今晚同屋企人慶祝生日,特意係大角咀找了這間帝盛酒店的餐廳食omakase,見到係中日泰的fushion omakase都幾新潮。前菜有幾樣,分別有冰封蕃茄漬用鮮果醬淹成的果醬好好味,味道好似巨峰提子醬,用黎浸住蕃茄食,好新鮮又開胃。鮮果醬有幾種茄製成,有百合茄、車厘茄仲有兩種日本醬汁,好堅。鰹魚昆布煮花螺螺肉好彈牙,昆布煮成的汁甜甜地,帶出螺肉的鮮甜。鮑魚肝蟹籽沙律清新之作,鮑魚肝的醬汁味道甘甘地,食落都幾fresh清酒藥膳糟滷冰鎮鮑魚呢個上到台好大陣藥膳味,點知食落又唔係好苦,可能因為有滷冰中和返,所以好易入口。主食有黑湯浸鴨血呢種菜感覺好台式,鴨血好新鮮,口感好實淨,係上等鴨血。食落小辣,惹味~開水白菜浸成一朵蓮花,好有賣相天婦羅龍躉斑塊併粟米汁加咗粟米汁,香口之餘有粟米的鮮甜,減少油膩感。黑椒元蹄呢味我最鍾意,因為好入味,唔辣,炆得好腍。清酒火焰煮時令鲜貝加咗酒煮,中間會起火,好壯觀,蜆肉多肉花膠椰子燉竹絲雞湯 呢個湯係出乎意料地甜,好養顏,椰子同花膠都好好味,好抵食蒜蓉大蝦荷葉飯呢到呢一味已經好飽,但係都要試下d蝦,好甜又彈牙,蒜蓉又夠多!甜品芝麻味雪糕作結,超值的一餐!
前菜有幾樣,分別有
冰封蕃茄漬
鰹魚昆布煮花螺
螺肉好彈牙,昆布煮成的汁甜甜地,帶出螺肉的鮮甜。
鮑魚肝蟹籽沙律
清新之作,鮑魚肝的醬汁味道甘甘地,食落都幾fresh
清酒藥膳糟滷冰鎮鮑魚
主食有
黑湯浸鴨血
開水白菜
浸成一朵蓮花,好有賣相
天婦羅龍躉斑塊併粟米汁
加咗粟米汁,香口之餘有粟米的鮮甜,減少油膩感。
黑椒元蹄
呢味我最鍾意,因為好入味,唔辣,炆得好腍。
清酒火焰煮時令鲜貝
加咗酒煮,中間會起火,好壯觀,蜆肉多肉
花膠椰子燉竹絲雞湯
呢個湯係出乎意料地甜,好養顏,椰子同花膠都好好味,好抵食
蒜蓉大蝦荷葉飯
甜品
芝麻味雪糕作結,超值的一餐!
2019-07-23