2017-04-27
呢晚同朋友去「Season」食蠔 小妹喺摩頓台落車 行入小路先來到 唔係朋友介紹真係唔識嚟一入門口 就見到右手邊嘅bar檯放咗個長長嘅冰盤 上面放住唔同種類等緊畀人食嘅生蠔另一邊有唔同種類嘅酒精飲品為咗唔令海鮮變質 店內嘅冷氣開得有啲凍... 嚟幫襯嘅朋友記住著多件衫小妹問店員要水 佢拎咗成支過來 太方便了朋友book檯時pre-order咗幾款生蠔 我哋一坐定 店員立刻送上!3款生蠔排得好整齊 用冰粒墊住... 好多人會用檸檬汁中和腥味 不過小妹最喜歡原汁原味!店員建議由左至右順序享用最左嘅係「南非Rollx生蠔No.1」 最肥大飽滿 肉特別厚中間係「法國Schaller生蠔No.1」 有明顯甜味 肉質特爽最右係「法國KRY生蠔No.1」 海水味偏重 size較細順帶一提 生蠔通常用重量分等級No.0最重 No.2最輕 呢度嘅No.1都唔細啊「煙三文魚沙律」不過不失 有四大片煙三文魚 店員話加咗黑椒更好味 但怕我哋唔食得辣 無幫我哋加(幾細心啊) 加咗確係唔錯!「牛肝菌意大利飯」係朋友點嘅 小妹第一次食牛肝菌 係一款薄身嘅菇 味道好似無蘑菇冬菇嗰啲咁濃烈 但咬落好爽口 個汁好「傑」
另一邊有唔同種類嘅酒精飲品
為咗唔令海鮮變質 店內嘅冷氣開得有啲凍... 嚟幫襯嘅朋友記住著多件衫 小妹問店員要水 佢拎咗成支過來 太方便了 朋友book檯時pre-order咗幾款生蠔 我哋一坐定 店員立刻送上!3款生蠔排得好整齊 用冰粒墊住... 好多人會用檸檬汁中和腥味 不過小妹最喜歡原汁原味!店員建議由左至右順序享用
最右係「法國KRY生蠔No.1」 海水味偏重 size較細