2021-01-22 121 views
前排喺ig每日都見到numerous既彩虹卷蛋🌈 咁岩喺番工範圍附近,放工就忍唔住拉埋同事一齊去紓紓壓~➿ 𝑹𝒂𝒊𝒏𝒃𝒐𝒘 𝑹𝒐𝒍𝒍 𝑪𝒂𝒌𝒆 ($58)平時我好少食d咁多色彩繽紛既食物,但係望住呢個卷蛋,心情不自覺覺得好左☺️ 蛋糕體乾濕度適中,中間既cream唔膩,牛奶味重🥛自己以前都有整過類似既卷蛋,不過相當失敗,一係就紋理同蛋糕體分離,一係就捲既時候出現裂紋😩 所以都幾欣賞佢地製作呢個卷蛋既心機👍🏽➿ 𝑮𝒊𝒏𝒈𝒆𝒓 𝑳𝒆𝒎𝒐𝒏 𝑭𝒍𝒊𝒛𝒛 ($45)係檸檬味🍋重過薑味既梳打,仲有新鮮檸檬肉添,係refreshing既🌿➿ 𝑬𝒕𝒉𝒊𝒐𝒑𝒊𝒂 𝑮𝒖𝒋𝒊 (𝒘𝒂𝒔𝒉𝒆𝒅) *hidden menu* ($85) 我d同事好鬼癲,叫佢評價幾句,佢就轉個頭打左成篇食評出黎👇🏽 (我覺得佢比我更適合做foodie🤭)「近來飲酸度高嘅咖啡多,飲到個人都酸酸地,店長哥哥介紹左Ethiopia Guji水洗豆,話甜感比較重。咁當然要試下啦~店長用緊既螺旋濾杯,可以帶出到呢隻豆既香味同果酸,不過都要有相當高既技術先得,大家都係留番d注意力欣賞店長嘅手勢啦。睇住d咖啡慢慢滴既過程超級治癒,可以撫平下

➿ 𝑹𝒂𝒊𝒏𝒃𝒐𝒘 𝑹𝒐𝒍𝒍 𝑪𝒂𝒌𝒆 ($58)

➿ 𝑮𝒊𝒏𝒈𝒆𝒓 𝑳𝒆𝒎𝒐𝒏 𝑭𝒍𝒊𝒛𝒛 ($45)

店長用緊既螺旋濾杯,可以帶出到呢隻豆既香味同果酸,不過都要有相當高既技術先得,大家都係留番d注意力欣賞店長嘅手勢啦。睇住d咖啡慢慢滴既過程超級治癒,可以撫平下香港人既內心💛

沖好無心急即刻品嚐,先欣賞下咖啡嘅酒紅色,估唔到咖啡居然會有呢種顏色,可能燈光都有d影響啦~

就咁係咖啡壺入面聞又 feel唔到甜香,估唔到係蛋型杯入面香味咁突出,第一印象係乾果味道好重,有種乾柑橘甚至微弱陳皮既味道,深深吸一啖,有種微弱既乾燥士多啤梨味滲出,令人有一種係歐洲既冬天飲緊香草茶嘅感覺。

入口微酸,口感相當清爽,無一般咖啡個種霸氣係入面。吞完幾啖,舌根傳黎些許甘味,不愧係店長推薦口感甜甜地既豆。

放到微溫再試,酸度明顯增加,但係柑橘味道更加突出,回甘降低左,真係幾似沖得比較濃嘅 twining 茶包。整體黎講係適合單獨享受嘅咖啡,配其他味道嘅食物都驚浪費左d口感。」

寫到咁長就知道杯啡☕️味道幾rich,幾有層次~冇咩事我都係返出去檢討下自己仲打唔打食評喇,哈哈哈哈哈🤣