2015-11-22
任飲任食既放題真係愈開愈多,不過多數黎黎去去都係個幾類食物,食到有點悶。而大喜屋集團旗下除左開左間走高檔路線的放題外,更期亦開左另一間「極尚大瀛喜」,係大瀛喜的高級版,食物和刺身多左選擇外,質素都比前者高。前排同事食完返黎更大讚和推薦,有同事睇完相後更即時訂位即日去,小妹都立即訂左星期五晚去,Happy Friday梗係要食盡佢!.晚市放題分兩個時間,亦有全時段六小時放題選擇:5:30pm-8:15pm 或 8:30pm-11:30pm。7點半前離座或9:30後入座更可享85折呢,好抵!記住經電話訂位免加一啊,星期五每位$248,平時一個普通放題都要$2xx,所以呢個價錢係好抵食,不過只限新開張優惠,遲點應該會加貴,就好似而家極尚大喜屋一位都接近$300了。.平時放題的環境通常都好迫,小妹覺得呢度還好,就算兩個人都有卡位住,坐得更加舒服。.點菜紙有分刺身、壽司、火灸壽司、軍艦/一口手卷、創作卷物/壽司、炸物/天婦羅、串燒、燒物、主食、煮物等。.前菜、沙律、甜品和飲品都係自己出去拎的,更有提供軟雪糕機呢。.飲品的款式真係第一次見有咁多選擇,而且竟然有一樽樽韓國的梨汁供應,梗係要試下。.甜
. 晚市 放題分兩個時間,亦有全時段六小時放題選擇:
7點半前離座或9:30後入座更可享85折呢,好抵!
. 平時 放題的環境通常都好迫,小妹覺得呢度還好,就算兩個人都有卡位住,坐得更加舒服。
. 點菜紙有分 刺身、壽司、火灸壽司、軍艦/一口手卷、創作卷物/壽司、炸物/天婦羅、串燒、燒物、主食、煮物等。
. 前菜、沙律、 甜品和飲品都係自己出去拎的,更有提供軟雪糕機呢。
. 飲品的款式真係第一次見有咁多選擇,而且竟然有一樽樽韓國的梨汁供應,梗係要試下。
. 甜品方面有牛奶公司出的雪糕雪條,另有各款迷你甜品和乳酪等,確實花多眼亂。
. 珍寶赤蝦頗大隻,食落鮮甜,蝦肉頗爽,值得食完再食,回本之選。北海道帶子,質感滑溜,但爽口度一般。
. 平時 放題叫親玉子都係切到薄薄一片,呢度既就較厚身,面層經輕輕燒過,食落甜甜的富蛋香。
. 翡翠螺食落無沙好彈牙,值得推薦。
見到呢度的壽司有好多款式,連創作壽司都有,壽司飯都細細的,咁就可以試多幾款,叫完好快就一次過黎晒,見到都肚餓呢。
. 這一碟包括了車打芝士大蝦 壽司、醬燒皇帝蟹棒壽司、極品香蒜和牛壽司、明太子帆立貝壽司、海膽醬黃金蝦、火灸三文魚(有鹽燒、松露和蒜蓉三隻味)、極尚穴子壽司和山椒蒲燒魚腩壽司等。
. 明太子帆立貝 壽司,食落明太子味不太明顯,味道一般。
雖然叫晒三種味道每樣各一,黎到竟然三件的味道都好相似,完全分唔到邊隻打邊隻。不過經灸燒過的三文魚,食落頗香,中規中矩。
. 呢一碟係創作 壽司,所以擺盤特別有藝術品既感覺,壽司的賣相精緻又新穎。包括有雙色親子花、鰻魚蛋卷、煙三文魚芝士班戟、鵝肝帶子、巴馬火腿伴蜜瓜。
原個蛋卷入面包住少許鰻魚,玉子入口嫩滑,值得一試。
食落無骨啖啖肉,每串都燒得很香,再掃上一層鰻魚汁,好滋味。
黎到必食的芝麻雞翼,黎到時仲係熱辣辣,咬落皮脆肉嫩,光是外皮已經夠晒香脆,內裡更帶肉汁,好好食!
加埋青椒、紅椒、芝士和沙律醬一齊焗,帆立貝的味道大部份都被沙律醬遮蓋了,食味一般。
帆立貝食落多汁,有陣陣濃郁的牛油蒜香,夠惹味。
雞翼肉質夠嫩,味道幾似Pizza Hut個隻原味雞翼,小妹就覺得還好。
牛柳粒食落頗有嚼勁,加埋蒜片食頗香口。