2015-11-16
朋友Kristy 生日,叫佢揀食乜,佢就揀左佢公司過幾條間的呢間,不過路痴的我其實唔係好鍾意去嗰邊,啲路好似蹤橫交錯咁……行到擺花街見到一個閃閃燈牌,原來就係S2'好明顯,消了我的揾路煩惱。店內掛了幾幅漂亮的油畫,當然有香港美境。一坐落Kristy就話見到openrice博客的S2海膽杯立時話要叫~嚟到大家都眼到凸,好吸引,海膽大大粒,此外仲有爆汁三文魚籽,黑魚籽碎而肥美的拖羅,北海道白蝦肉,花枝同中和返上面咁邪惡靚質既新鮮海帶。一層一層一濃一淡咁放,個味好match之餘仲一次過食到唔同質感既食物,好rich .其實食左呢杯嘢已經好滿足!日本三文魚偏瘦, 非常新鮮, 質地堅挻三文魚夾餅創作壽司用鱈魚皮製成薄脆餅,裏面夾著以三文魚背,大葱同芝麻沙律醬製的反卷壽司 。店員交代要快點食,因為兩片脆餅超薄,很容易被壽司的水份變軟身。 三文魚很新鮮,偏瘦而有咬口味的。清酒鮑魚雞翼慢煮方式處理鮑魚,清酒出奇的强烈,完全沒有因煮過而渾發。在細細的雞翼内釀了呢隻唔細嘅鮑魚。雞翼起了骨之餘仲加左燒汁燒得平均,食落去有細細絲雞翼肉還有彈牙的鮑魚散發清酒味,咬一啖四重有種感受!極上吞拿魚腦天吞拿魚腦天係吞拿
偏瘦, 非常新鮮, 質地堅挻
吞拿魚腦天係吞拿魚天靈蓋, 估唔到咁肥美. 入口慢慢地溶唔洗點咬. 仲要有魚油嘅香味盤旋在口腔之中, 第一次食就令人難以忘記
食完一的較油的美食而想有啲澱粉質落肚, 竹炭烏冬就係首選.
日本有研究指出,將竹炭磨成粉加進食物中可促進腸胃蠕動,幫助消化兼排出體內毒素,更可吸取多餘油分和去水腫等.
呢度烏冬條倏幼幼而扁扁, 非常煙韌,仲有啲清爽, 食完有啲舒服感.
呢餐我地都好滿意, 食物質素高, 有d野唔係度度都食到, 值得推介!